Svađa zbog parkinga
59

Amerikanac osuđen za ubistvo sarajevskog ratnog doktora, dobio je višegodišnju kaznu

A. L.
Foto: wcfcourier.com
Foto: wcfcourier.com
Luttreal Dwayne Allen (50) osuđen je u srijedu na do 30 godina zatvora u sklopu sporazuma s Tužilaštvom za ubistvo Ibrahima Lagumdžića (72), kojeg je fizički napao i udario prije dvije godine, a koji je od posljedica udarca preminuo par mjeseci kasnije.

"Zaista mi je žao. Nisam želio da se to dogodi", rekao je Allen Lagumdžićevoj rodbini nekoliko trenutaka nakon što se nagodio s Tužilaštvom. Objasnio je da mu je 'teško da živi s tim'.

Prema dogovoru, Allen će odležati šest godina iza rešetaka prije nego što će steći pravo na uslovnu slobodu. Takođe mu je naloženo da isplati 150.000 dolara na ime restitucije imovine Ibrahima Lagumdžića.

Lagumdžićeva djeca izjavila su da se i dalje bore sa gubitkom, ali su se složila sa uslovima izjašnjavanja o krivici.

Ko je bio Ibrahim Lagumdžić

Lagumdžić je tokom mladosti radio u Njemačkoj, ali je odbio državljanstvo te države i vratio se u Jugoslaviju gdje je završio medicinski fakultet.

Tokom rata u Sarajevu, Lagumdžić je bio rekonstruktivni hirurg. Također, liječio je neprijateljske borce i komandante "visoke vrijednosti" koji su bili ranjeni i zarobljeni.

Ibrahim Lagumdžić (desno) tokom rata u Sarajevu
Ibrahim Lagumdžić (desno) tokom rata u Sarajevu

Kako se sukob odlagao, Ibrahimova supruga Mubera i dvije male kćerke Ema i Lejla provele su godine u izbjegličkim kampovima. Ema Lagumdžić se sjeća kako je u kampu napunila pet godina.

Ibrahim sa suprugom Muberom
Ibrahim sa suprugom Muberom

"Žrtvovao je svoj život da dovede svoju porodicu u SAD. U to vrijeme imao je PTSP, ali se pobrinuo da mu porodica bude na prvom mjestu", rekla je Ema.

Majka i kćeri došle su u Sjedinjene Države 1995. godine kao izbjeglice. Otac Ibrahim stigao je oko godinu dana nakon toga. Sin je kasnije rođen u SAD-u.

Kako je došlo do smrti

Zvaničnici su rekli da je povod za njegovu smrt bila svađa na parkingu s jednom ženom. Prema riječima policajca koji je obavio poziv, njih dvoje su se posvađali zbog njegove vožnje. Navodno ju je udario štapom i bio uhapšen, kaže policajac.

Gotovo dvije godine kasnije, 7. marta 2022. godine, Ibrahim i žena Ecstasy Marshall igrom slučaja su kupovali u istoj prodavnici.

Prema navodima policije, Marshall i Lagumdžić napustili su radnju u isto vrijeme. On je krenuo prema svom vozilu parkiranom na mjestu za invalide, a ona je otišla do svog automobila gdje je sjedio njen suprug Allen.

Foto: wcfcourier.com; Luttreal Dwayne Allen se tokom suđenja izvinjava Ibrahimovoj porodici
Foto: wcfcourier.com; Luttreal Dwayne Allen se tokom suđenja izvinjava Ibrahimovoj porodici

Allen je potom izašao iz auta, prišao Ibrahimu i udario ga.

"Izašao si iz auta samo zbog ljutnje, osvete i kriminalnog razmišljanja. On (Ibrahim op. a.) ima 70 godina i mora da hoda sa štapom. A ti odeš gore i udariš ga. Nije potreban naučnik da zna da ako jadnom čovjeku treba štap za hodanje, kada ga udarite u lice, izgubiće ravnotežu", ispričala je sudija Linda Fangman Allenu tokom saslušanja.

Ibrahim je udario u zemlju. Allen i Marshall su se odvezli, ostavljajući bivšeg doktora na pločniku, gušeći se vlastitom krvlju.

Prolaznik je pronašao Ibrahima i pozvao pomoć. Ibrahim, koji je zadobio tešku povredu glave, ostao je u bolnici i više nikada nije mogao da govori, niti da pomjeri ruke ili noge.

Ibrahim je preminuo 27. augusta 2022. godine, a policija je uhapsila Allena zbog ubistva u januaru 2024. godine.