Saopćenje ambasade
131

Amerika sankcionisala firme i osobe koji osiguravaju glavne izvore prihoda za Dodikovu mrežu

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Američka ambasada u Sarajevu oglasila se danas povodom novih sankcija koje su uvedene firmama i osobama povezanim sa porodicom Milorada Dodika.
"Danas je Ured za kontrolu inozemne imovine Ministarstva finansija (OFAC) odredio sedam subjekata (Infinity International Group, Prointer, Kaldera, Infinity Media, K-2 Audio Services, Una World Network i Sirius 2010) i dva pojedinca (Đorđe Đurić i Milenko Čičić) koji osiguravaju glavne izvore prihoda za korumpiranu pokroviteljsku mrežu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika", naveli su.

Iz Američke ambasade ističu da je Milorad Dodik zloupotrijebio svoj službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo kroz kompanije povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

"Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati regiju i ugroziti budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, Sjedinjene Američke Države će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo protiv korupcije i pozivanja pojedinaca na odgovornost za svoje postupke. Osobe ili subjekti koji sudjeluju u aktivnostima s pojedincima i subjektima koji su danas sankcionirani riskiraju sankcije."