Potpisan memorandum
5

Amerika nastavlja podržavati Kanton Sarajevo u borbi protiv korupcije u institucijama vlasti

M. N.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Sjedinjene Američke Države nastavit će pomagati Kantonu Sarajevo u borbi protiv jedne od najvećih pošasti društva - korupcije. Američki ambasador u BiH Eric Nelson pohvalio je dosadašnje napore Vlade KS kazavši da trebaju uložiti dodatne napore kako bi službenici koji čine ova djela bili istraženi i procesuirani.

Nelson je danas s premijerom KS Edinom Fortom i zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Jorganom Andrewsom potpisao Memorandum o razumijevanju u vezi s obučavanjem i jačanjem kadrovskih kapaciteta Ureda za kontrolu kvaliteta i borbom protiv korupcije KS.

Forto je istakao kako su pokazali da imaju političku volju za borbu protiv korupcije te da im zbog toga nije teško pronaći partnera da ojačaju tu borbu.

"Ured za borbu protiv korupcije je potrebno potpuno izdvojiti od političkog utjecaja i dovesti u stadij da se mi možemo izboriti protiv te pošasti. Američka administracija je prepoznala napore Kantona Sarajevo izdvojivši nas kao primjer. Ovaj memorandum je još jedan veliki korak", kazao je Forto.

Ministrica pravde KS Lejla Brčić podsjetila je da je Ured za borbu protiv korupcije formiran za vrijeme prethodnih vlasti koje, ističe, nisu napravile nijedan drugi korak i očekivali su od četiri čovjeka da se obračunavaju s korupcijom u kantonu bez materijalno-tehničkih sredstava itd.

"Tokom proteklih 10 mjeseci donijeli smo propise u svrhu smanjenja koruptivnog djelovanja. Sjedinjene Američke Države koje su nam partner u ovom procesu i same imaju isti problem, od korupcije nije amnestirana nijedna zemlja u svijetu, ali svojim radom šalju poruku da se bore protiv nje. Nažalost, BiH već 24 godine nakon završetka agresije još nije poslala tu poruku, zvaničnici je nisu poslali svojim građanima. Vrlo često me sram činjenice da pripadam političkim strukturama BiH, jer pripadnici međunarodne zajednice pokazuju viši stepen odgovornosti prema građanima od nosilaca izvršnih i zakonodavnih funkcija na bilo kojem nivou", rekla je Brčić.

Istakla je kako nedostaje volje za borbu protiv korupcije, što su pokazale vlasti, ali ne i sadašnja u Kantonu Sarajevo.

"Potpisivanjem današnjeg memoranduma pomoći će u kadrovskom kapacitetu i primjenjivanju dobrih praksi iz svijeta u borbi protiv korupcije. To je nova faza koja će dovesti do toga da osobe koje su korumpirane moraju završiti iza rešetaka", kazala je ministrica.

Dodala je kako je problem i to što nemamo efikasno provođenje zakona te iskazala žaljenje što današnjoj konferenciji ne prisustvuje niko iz tužilaštva.

Potpisivanju Memoranduma o razumijevanju prethodili su sastanci s premijerom, ministricom pravde, ministrom unutrašnjih poslova KS Admirom Katicom, policijskim komesarom Nusretom Selimovićem i šefom Ureda za kontrolu kvaliteta i borbu protiv korupcije KS Erduanom Kafedžićem.