|

Američki vojni avion Herkules sletio na tuzlanski aerodrom

Američki vojni avion Herkules sletio na tuzlanski aerodrom
207
D. Be.
9.9.2019. u 15:12
81
komentara
207

dijeljenja
Američki vojni avion Herkules sletio na tuzlanski aerodrom
Slijetanjem američkog vojnog aviona C-130 Herkules na Međunarodni aerodrom u Tuzli počeo je praktični dio vojne vježbe “Srebrna strijela” (Silver Arrow).
Tokom naredna četiri dana u vježbi će učestvovati pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Nacionalne garde Merilend i američkih vazdušnih snaga u Evropi (USAFE) u koordinaciji sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.Na vježbi će se po prvi put uvježbavati taktički kontrolori za navođenje vazduhoplova (Joint Terminal Air Controlers - JTAC) u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Pripadnici logistike OS BiH će uvježbavati procedure utovara i istovara iz aviona C-130, što će doprinijeti unapređenju sposobnosti OS BiH.Pripadnici OS BiH tokom učešća u mirovnim operacija često koriste materijalno-tehnička sredstva i opremu od partnerskih zemalja zbog čega je veoma bitno da budu obučeni za njihovu upotrebu. Srednji transportni avion C-130 Herkules koriste oružane snage 60 zemalja iz cijelog svijeta.

“Obuka doprinosi održanju i unapređenju partnerskih kapaciteta, te postizanju interoperabilnosti sa Oružanim snagama SAD-a, što za cilj ima poboljšanje regionalne bezbjednosti”, rekao je povodom vježbe brigadir Emir Kliko, komandant 5. pješadijske brigade OS BiH, koja je glavni domaćin vježbe.U okviru vježbe 12.09.2019. godine od 09:00 do 11:00 sati na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” bit će organizovan Dan otvorenih vrata.

U posjetu dolaze učenici osnovnih i srednjih škola sa područja tuzlanske regije. Tim povodom biće prezentovan jedan dio naoružanja i opreme sa kojom raspolažu OS BiH, te prikaz operativnih sposobnosti OS BiH.
Prijavi grešku


Komentari (81)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...