BiH
0

Američki umjetnik u Sarajevu postavlja skulpturu dugu 21 metar

Piše: A. Dž.
Priznati američki umjetnik Alexander Viscio će u okviru obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu postaviti impresivnu skulpturu u obliku riječi "outsourcing" koja će biti duga 21 metar, široka šest i visoka dva metra, a bit će izgrađena prvenstveno od drveta.

Najava izložbe "Outsourcing to Sarajevo" već se može vidjeti na različitim lokacijama u gradu gdje su postavljeni bilboardi na kojima je ispisano O2S14, no umjetnik s njujorškom adresom za Klix.ba tek sada otkriva detalje impresivne instalacije.

Viscio ovom postavkom riječ "outsourcing", koja se u ekonomiji smatra "prljavom", pretvara u pozitivno vizualno iskustvo.

"Riječ ima dva značenja. Ona se odnosi na praksu kompanija da svoje sjedište premještaju iz jedne u drugu zemlju kako bi smanjile troškove rada što za posljedicu ima gubitke radnih mjesta u matičnoj zemlji i izrabljivanje djece na novim lokacijama. Također, riječ dolazi iz moje serije 'Prljavih riječi Amerike' koja je skup psovki izlivenih u drvene kalupe. U zavisnosti na kojoj strani se nađete, outsourcing može imati zapaljive konotacije ", pojašnjava Viscio.

Skulptura će, kako kaže, poslužiti i kao platforma na kojoj će umjetnici iz Austrije, BiH i zemalja regije predstaviti svoje radove. Bit će to otvoren prostor unutar kojeg će biti postavljene fotografije 14 savremenih umjetnika: Vanje Lisac, Samira Plaste, Elvisa Dolića, Edine Selesković, Ivana Hrkaša, Caterine Verde, Zenite Komad, Michela Parta, Michael Kienzera, Gabi Trinkaus, Station Rose, Patricka Baumullera, Michaela Goldgrubera i n_o_r_m_a_l-a.

Bit će to, prema riječima autora, platforma koja će okupiti Sarajlije i omogućiti im da iskuse kako je to biti unutar suvremenog umjetničkog djela.

"Ulaskom u skulpturu, posjetioci postaju dijelom umjetnosti i sadržaj umjetničkog djela", dodaje Viscio.

Umjetnik pojašnjava da instalacija u kontekstu stogodišnjice Prvog svjetskog rata funkcionira kao Trojanski konj 21. stoljeća gdje je "prljava" riječ predstavljena kao modernistička skulptura.

Viscio će skulpturu "Outsourcing" predstaviti 28. juna, a bit će postavljena između Historijskog i Zemaljskog muzeja.

"Izgradnjom nerazumnog i nezamislivog u beskompromisnom obliku s građanima Sarajeva želim podijeliti san", zaključuje američki umjetnik.

Viscio će sutra u Centru Andre Malraux u Sarajevu, u 15:00 sati, zvanično predstaviti izložbu.