Podržan prijedlog
38

Američki senator i prijatelj BiH Bob Dole dobit će Ključ grada Sarajeva

I. P.
Bob Dole (Foto: EPA-EFE)
Bob Dole (Foto: EPA-EFE)
Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je jednoglasno podržalo prijedlog gradonačelnika da se američkom senatoru Bobu Doleu uruči priznanje Ključ grada Sarajeva.
Dole je jedna od najvažnijih ličnosti u izgradnji čvrstih prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine, posebno Sarajeva kao glavnog grada sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ugledni republikanski političar iz Kanzasa tokom svoje političke karijere bio je vezan za našu zemlju i grad. Posebno u vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u godinama rekonstrukcije i obnove. U tom periodu Dole je bio snažan zagovornik vojne intervencije koja bi zaustavila rat i razaranje u Bosni i Hercegovini. Prema relevantnim studijama, upravo Doleov angažman u Senatu i pritisak koji je vršio na tadašnju demokratsku administraciju bili su presudni u odluci bivšeg predsjednika SAD Billa Clintona da, zajedno s NATO snagama, pokrene vojnu intervenciju u BiH", naveo je gradonačelnik u obrazloženju.

Pored toga, Dole je vrlo jasno i precizno javno okarakterizirao događaje u BiH kao agresiju i genocid. Njegov doprinos kao predsjednika Međunarodne komisije za nestale bio je nemjerljiv u prvim godinama intenzivne potrage i identifikacije žrtava ratnih zločina.

Dole je u više navrata posjećivao Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a njegov snažan politički glas kao bivšeg lidera većine u američkom kongresu podsticao je reforme i napredak Sarajeva i cijele države u protekle dvije decenije.

"Priznanje Ključ Sarajeva je kruna i najbolji način da se Sarajevo kao glavni grad BiH simbolično oduži senatoru Doleu za nesebičnu pomoć, zalaganje i borbu za istinu koja nam je bila nerijetko važnija od humanitarnog angažmana. Senator Dole je legenda američke politike s kraja 20. stoljeća, jedan od rijetkih političara tog kalibra koji je od samog početka bio zastupnik odlučnog protivljenja zločinu i agresiji te napretku i prosperitetu BiH kao države i Sarajeva kao glavnog grada", rekao je tim povodom gradonačelnik Skaka.

Robert Bob Dole je penzionisani američki senator iz savezne države Kansas koji je tu funkciju obavljao u periodu od 1969. do 1996., a jedno vrijeme je bio i vođa većinske parlamentarne grupe u Senatu. Bob Dole je bio i kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima 1996. te kandidat za potpredsjednika na izborima 1976.

Dole je, podsjetimo, 2014. godine postao počasni građanin Kantona Sarajevo, a zbog izuzetnih zasluga i doprinosa u pružanju podrške u zaustavljanju agresije i očuvanju države BiH.