|

Američki general Michael Barbero za Klix.ba: Moramo pomoći BiH da postane članica NATO-a

Američki general Michael Barbero za Klix.ba: Moramo pomoći BiH da postane članica NATO-a
369
A. D.
27.11.2019. u 09:03
119
komentara
369

dijeljenja
Američki general Michael Barbero za Klix.ba: Moramo pomoći BiH da postane članica NATO-a Michael D. Barbero
Michael D. Barbero, penzionisani američki general koji je u vojsci SAD-a decenijama služio na brojnim rukovodećim pozicijama, u razgovoru za Klix.ba govorio je o budućnosti BiH u NATO savezu.
Kao iskusni general koji je služio u raznim NATO misijama, Barbero je za naš portal rekao da je i kao bivši komandant NATO komande u Iraku vidio važnost članstva u Alijansi.

"Dakle, ja sam veliki pobornik NATO-a. Vjerujem da je u interesu Amerike, Zapadne Evrope i NATO-a da učine sve što je moguće da se ovaj region, Balkan, integrira u zapadne institucije. Dakle, NATO bi trebao pronaći načine kako sarađivati s Bosnom i drugim državama u regionu da bi se te zemlje pripremile za članstvo u NATO-u. A mi, NATO i Sjedinjene Američke Države, trebali bismo biti vrlo aktivni u pomaganju Bosni da riješi svoja unutrašnja pitanja kako bi mogla nastaviti put ka članstvu u NATO-u. Na kraju će članstvo u NATO-u BiH sigurno pružiti sigurnost koja će ovu državu učiniti privlačnijom za investitore", kazao je Barbero.

Trenutno je angažiran kao viši savjetnik u nekoliko međunarodnih kompanija i vlada te se bavi poslovima međunarodnog savjetovanja, poslovnim razvojem i infrastrukturnim projektima.

Nakon informacije o osnivanju BS Smart Solutions u SAD-u zajedno s bh. kompanijom BS Telecom Solutions, Barbero je za naš portal govorio i o potencijalima IT industrije u BiH.

"Iz mojih čestih posjeta BiH vjerujem da IT sektor ima ogroman potencijal i to iz nekoliko razloga. Prvo, postoji mlada populacija koja je vrlo dobro obrazovana za IT, integraciju pametnih sistema i informatiku. Dakle, postoji sjajan izvor pametnog i inovativnog ljudskog kapitala. Drugo, poduzetnički duh sve više uspijeva u BiH, a vidim to u timu koji je orijentiran prema ciljevima i koji rješava probleme, a koje imamo i u našoj kompaniji. I treće, mnogo je povoljnije razvijati IT rješenja koja su bazirana u Bosni i koja bosanskohercegovačkim IT kompanijama pružaju ogromnu konkurentsku prednost u odnosu na evropske i američke konkurente. Naravno, iako je niska cijena presudna, kvalitet usluge je jednako važan. Vjerujem da u budućnosti IT sektor u BiH može pružiti zlatni standard usluge, a ne samo biti povoljnija IT opcija. To je jedan od razloga što sam ušao u partnerstvo s BS Telecomom, jer je to kompanija koja je uspjela stvoriti prvoklasni, vodeći proizvod na tržištu te smo u mogućnosti uveliko proširiti naše tržište", kazao je Barbero.

On dodaje da je njihova kompanija u partnerstvu s mnogim većim američkim IT kompanijama, jer pružaju i troškove i kvalitet. Ovo je, kaže, dobitna kombinacija za bosanskohercegovačku IT industriju u budućnosti.

Naglašava da je veoma optimističan kada je riječ o potencijalu u BiH, bez obzira na to da li se radi o IT-u i drugim poslovnim sektorima. On se nada da i će vlasti BiH prepoznati i podržati razvoj IT sektora koji može služiti kao motor za cjelokupan rast ekonomije u BiH.

Varatanović i Barbero Varatanović i Barbero


Generalno gledano, kako navodi Barbero, sigurnost je veoma važna za razvoj privrede u cjelini i za razvoj IT sektora.

"Također, za IT sektor je ključno osiguranje mreža, finansija i podataka za sve vrste organizacija u privatnom i javnom sektoru. Danas i u budućnosti svaka organizacija mora razmotriti cyber, ali i insajdersku prijetnju. Cyber prijetnja od vanjskih izvora je stvarna i stalno morate razvijati svoju odbranu i kontinuirano štititi vlastite sisteme kako biste zaštitili svoju organizaciju i njene mreže. A unutrašnja prijetnja, od osobe od povjerenja koja ima pristup vašim mrežama, tehnologijama i podacima, kritična je prijetnja svakoj organizaciji. U današnjem svijetu, ako organizacija nema uspostavljene sisteme za otkrivanje, suzbijanje i usmjeravanje posljedica cyber i insajderskih prijetnji, samo je pitanje vremena kada će se dogoditi uspješan napad", rekao je naš sagovornik.

Govoreći o sigurnosti u kontekstu ulaganja u BiH, Barbero kaže da je pitanje rizika za investitore i te govori o tome kako Bosna može ublažiti te rizike u cilju privlačenja stranih ulaganja.

"Snažna vladavina zakona koja sprečava korupciju i istovremeno štiti strane investicije je od ključne važnosti. Moraju postojati stvarni i provodivi pravni mehanizmi za smanjenje rizika za investitore. BiH i regija postigli su veliki napredak u poboljšanju okruženja za strana ulaganja i privlačenju stranih investicija. Zapravo smo stvorili američku kompaniju pod nazivom BS Smart Solutions, kako bismo na američko tržište plasirali naš informatički proizvod sa sjedištem u Bosni i Hercegovini. Iako je još puno posla koji se mora učiniti za uvjeravanje investitora, naše je američko partnerstvo primjer da se postiže napredak", kazao je Barbero.
Prijavi grešku


Komentari (119)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...