Igra s vatrom
191

Američki analitičar za Klix.ba: Vučić je dugo tražio i preuzeo je kontrolu nad Dodikom

Piše: A. D.
Daniel Serwer
Daniel Serwer
Američki analitičar i stručnjak za Balkan Daniel Serwer, inače profesor na Univerzitetu "John Hopkins", prokomentirao je u razgovoru za Klix.ba posljednje zapaljive izjave i postupke predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodikovu izjavu kojom je pozvao pripadnike Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju dana tog puka obuku uniforme bivše Vojske Republike Srpske, Serwer je nazvao nečuvenom i uvredljivom.

"Dodik se već duže igra sa vatrom i moje mišljenje je da će pri tome izgorjeti", rekao je ovaj ugledni analitičar za naš portal.

Govoreći o sve agresivnijim Dodikovim opstrukcijama kada je riječ o NATO putu BiH, Serwer je rekao da, nažalost, trenutno ne vidi kako se BiH uopće može kretati ka NATO-u dok je Dodik u Predsjedništvu BiH.

Prokomentirao je i sve učestalije susrete Milorada Dodika sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Vučić je dugo tražio put da preuzme kontrolu nad Dodikom i našao ga je. Pitanje je za kakvu svrhu će on to koristiti. Ne izgleda da to koristi kako bi osigurao jedinstvo i integritet Bosne i Hercegovine", kazao je Serwer.

Upitali smo ga i kako vidi budućnost BiH sa Dodikom, ali i drugim liderima poput Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića.

"Dodik, Izetbegović i Čović su sjenke njihovih prethodnika, koji su odveli Bosnu i Hercegovinu u rat. Dugo vremena rat nije bio izgledan, ali "boks sa sjenkama" između ove trojice bi mogao dovesti do nasilja i nestabilnosti. Krajnje je vrijeme da EU i SAD upravo to i primijete", zaključio je Serwer.