Oko 500 učesnika
29

Američka vojska i policijske agencije iz BiH organizuju vježbu "Šakalov kamen"

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vojska SAD-a i policijske agencije u BiH realizovat će početkom juna vježbu "Šakalov kamen 2017" na teritoriji naše zemlje u kojoj će učestvovati oko 500 pripadnika sigurnosnih, vladinih i civilnih institucija iz BiH i SAD-a.

Cilj vježbe je priprema učesnika za provođenje akcije u nepredviđenim okolnostima zajedno sa partnerskim snagama i međuagencijskim organizacijama razmjenom teorijskih i taktičkih znanja i iskustava, saopšteno je iz MUPRS-a.

Bilateralna vježba pomoći će da se putem realističnog operativnog scenarija nadogradi saradnja BiH i SAD jačanjem uzajamnog djelovanja, a sve s ciljem uspješnije borbe protiv mogućih sigurnosnih prijetnji, navodi se u saopštenju.

Vježba "Šakalov kamen 2017" dio je Programa za zajedničku obuku i vježbe Komande SAD u Evropi koji je osmišljen da bi ojačao međusobnu operativnu saradnju sa udruženim i partnerskim snagama i kao podrška postojećim operacijama.

Scenario vježbe osmišljen je tako da oslikava relevantne izazove u oblasti sigurnosti te da nije povezan sa bilo kakvim stvarnim događajima.

Dio scenarija bit će realizovan na području Sarajevsko-romanijske regije i Posavine.