Saznaje Klix.ba
469

Američka vlada će imenovati savjetnika za borbu protiv korupcije u Sarajevu

I. Č.
Ambasada SAD-a u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada SAD-a u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vlada Sjedinjenih Američkih Država će imenovati savjetnika za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo, saznaje Klix.ba.

Na osnovu Memoranduma o razumijevanju između Ambasade SAD-a u BiH i Vlade Kantona Sarajevo, Ambasada se obavezala na obučavanje i jačanje kadrovskih kapaciteta Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Erduan Kafedžić je za Klix.ba kazao da će angažman i iskustvo visokog zastupnika za borbu protiv korupcije (savjetnika) znatno unaprijediti rad Ureda u narednom periodu.

"Visokog zastupnika za borbu protiv korupcije (savjetnika) će imenovati Vlada SAD-a i blisko će sarađivati s Uredom. Zahvalni smo Ambasadi SAD-a na kontinuiranoj podršci koju pruža Uredu u provođenju antikorupcijskih aktivnosti", istakao je Kafedžić.

Značajnu podršku Uredu, prema Kafedžićevim riječima, pružaju i Misija OSCE-a u BiH i Delegacija Evropske unije u BiH.

Vlada SAD-a je, kako saznajemo, već raspisala javni konkurs za visokog zastupnika za borbu protiv korupcije (savjetnika) u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom pri Vladi Kantona Sarajevo.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom je u Izvještaju nezavisnih viših eksperata o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini okarakterisan kao dobar primjer borbe protiv korupcije u BiH.