|

Američka trgovačka komora pisala Parlamentu FBiH: Usvojite amandman za IT sektor

Američka trgovačka komora pisala Parlamentu FBiH: Usvojite amandman za IT sektor
50
A. D.
3.10.2019. u 09:14
8
komentara
50

dijeljenja
Američka trgovačka komora pisala Parlamentu FBiH: Usvojite amandman za IT sektor Foto: H. M./Klix.ba
Američka trgovačka komora AmCham BiH podržala je amandman BIT Alijanse na prijedlog Zakona o doprinosima FBiH te smatra da je ovo pitanje od strateškog značaja, kako za IT sektor u BiH tako i za cjelokupni razvoj ekonomije i društva uopće.
U dopisu Parlamentu FBiH ističu da smatraju da je neophodna državna intervencija u Zakonu o doprinosima FBiH radi poboljšanja uslova rada te sprečavanja odlaska visokokvalificirane radne snage iz BiH, pogotovo u segmentu ekspandirajućih i konkuretnih industrija.

BIT Alijansa, organizacija koja okuplja 60 najvećih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija koje zapošljavaju više od 3.000 visokokvalificiranih osoba, uložila je amandman u Federalnom parlamentu koji u narednom periodu treba usvojiti ova zakonska rješenja.U članu 17. Prijedloga zakona o doprinosima traže da se izuzmu radnici zaposleni u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u Federaciji BiH.

"Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, za radnike zaposlene u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u Federaciji BiH, mjesečna osnovica za obračun doprinosa predstavlja iznos neto plate isplaćene u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona, pod uslovom da je neto plata povećana u visini od 15 do 20 posto u odnosu na iznos prosječne neto plate isplaćene tom radniku u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona. U svakoj narednoj godini osnovica ostaje ista, osim za slučaj dodatnog povećanja neto plate kada će osnovica predstavljati iznos od 90 posto prosječne neto plate isplaćene u posljednjih šest mjeseci prethodne godine, s tim što dodatno povećanje prosječne neto plate može biti maksimalno 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Postojeći stav (10) postaje stav (11)", stoji u amandmanu.
Iz AmChama navode da podržavaju amandman, jer kompanijama okupljenim u njihovom članstvu od enormnog značaja je stabilan i održiv razvoj IT sektora, s obzirom na to da ovaj sektor predstavlja jedan od ključnih pokretača evropske ekonomije."Odlazak visokokvalificarne radne snage koja stvara dodatni prihod za BiH kroz softverske proizvode i usluge dodanom vrijednošću, vjerujemo da će unazaditi strateški razvoj cijele BiH", kaže se u dopisu.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...