Uložili amandmane
191

IT industrija na nogama: Ako prođu zakoni Vlade FBiH, stotine miliona KM bit će izgubljeno

A. D.
Ilustracija: Klix/Shutterstock
Ilustracija: Klix/Shutterstock
Nakon što su novi prijedlozi Vlade FBiH zakona o doprinosima i o porezu na dohodak izazvali žestoke rekacije poslodavaca, sindikata, penzionera, te Zavoda PIO/MIO, na nogama su zbog ovakvih zakonskih rješenja i predstavnici IT industrije koja zapošljava na hiljade ljudi u Federaciji.

Prema Vladinom prijedlogu zakona o porezu na dohodak, sve plaće do 800 KM neto bit će oslobođene plaćanja poreza na dohodak, a plaće iznad 800 KM imat će jednu jedinu stopu od 13 posto.

BIT Alijansa, organizacija koja okuplja 60 najvećih kompanija iz oblasti informacionih tehnologija koje zapošljavaju više od 3.000 visokokvalificiranih osoba uložila je amandman u Federalnom parlamentu koji u narednom periodu treba da usvoji ova zakonska rješenja.

U članu 17. prijedloga Zakona o doprinosima traže da se izuzmu radnici zaposleni u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u Federaciji BiH.

"Izuzetno od odredbe stava (1) ovog člana, za radnike zaposlene u IT industriji kojima seisplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u Federaciji BiH, mjesečna osnovica za obračun doprinosa predstavlja iznos neto plate isplaćene u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona, pod uslovom da je neto plata povećana u visini od 15 do 20 posto u odnosu na iznos prosječne neto plate isplaćene tom radniku u periodu od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona. U svakoj narednoj godini osnovica ostaje ista, osim za slučaj dodatnog povećanja neto plate kada će osnovica predstavljati iznos od 90 posto prosječne neto plate isplaćene u posljednjih šest mjeseci prethodne godine, s tim što dodatno povećanje prosječne neto plate isplaćene može biti maksimalno 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. postojeći stav (10) postaje stav (11)", stoji u amandmanu.

Navode da visokokvalificirana radna mjesta u IT industriji u ovom trenutku u Federaciji BiH predstavljaju najdeficitarnija visokokvalifikovana zanimanja, te istovremeno radna mjesta koja generišu najveći prihod po jednom zaposleniku u ukupnoj industriji BiH.

"Jedan radnik na ovim zanimanjima generiše 96.288 KM prihoda godišnje. IT sektor u FBiH već je dostigao nivo plata za ključne visokokvalificirane radnike, kakav imaju i konkurentske industrije u zemljama regiona, pa čak i šire. Drugim riječima konkurentnost IT sektora FBiH u globalnim okvirima bi u narednih nekoliko godina mogla doći u pitanje, jer ključna prednost ovih kompanija na globalnom nivou jeste visokokvalificirana radna snaga. To bi dovelo do stagniranja daljnjeg razvoja, a moguće i značajnog pada jer bi visokokvalificirani radnici mogli odlučiti da u sve većem broju napuštaju FBiH i odlaze u druge države gdje vrlo lako mogu dobiti zaposlenje i veće plate u odnosu na nivo plata koji bi imali u FBiH. Kompanije iz ovog razloga konstantno podižu iznose plate za ove radnike, ali s obzirom na visoke nominalne iznose tih plata i visoke stope doprinosa, to predstavlja sve veći trošak koji utiče na konkurentnost domaćih IT kompanija", obrazložili su.

Okvirne procjene pokazuju da jedan senior software developer svojim odlaskom iz BiH prouzrokuje direktnu i indirektnu štetu od četiri miliona KM. Ta šteta se, kažu, ogleda u propaloj investiciji, tj. u uloženim sredstvima za njegovu edukaciju koja se procjenjuju na 200.000 KM, oportunitetnim troškovima koji se procjenjuju na 1.800.000 KM za sljedećih 10 godina. Iskusni IT kadar koji je napustio zemlju samo u posljednjih 12 mjeseci nanio je štetu bh. privredi od više od 300 miliona KM, kažu u BIT ALijansi.

Prema podacima nekoliko studija koje su rađene o IT sektoru u BiH, procjenjuje se da je u ovom trenutku IT sektor spreman zaposliti čak 5.000 radnika, što bi omogućilo da ukupni prihod industrije u roku od dvije godine dostigne iznos od jedne milijarde KM, što bi bio rast od skoro 50 posto za samo dvije godine.

Sve ovo moguće je ostvariti pod uslovom da se u BiH zadrže visokokvalificirani radnici ove struke, te da se pokuša omogućiti povratak barem dijela onih koji su već napustili BiH, poručili su, uz naglasak da fondovi ovim amandmanom ne gube prihode, već naprotiv.

"Očekujemo da nam vlast kroz određene porezne olakšice koje bi nam pomogle da sačuvamo naše ljude osigura opstanak poslovanja IT kompanija. Time će se iskoristiti prilika koju realno imamo, a to je da postanemo regionalni lider kada je u pitanju IT sektor što će na kraju završiti opet otvaranjem novih radnih mjesta, osigurati ekonomski razvoj a u isto vrijeme zadržati mlade i visokoobrazovane ljude u BIH, rekao je Edin Deljkić predsjednik UO BIT Alliance i dirktor KLIK-a Sarajevo

Tatjana Vučić, izvršna direktorica BIT Alliance, kaže kako očekuju da se o prijedlogu Bit Alijanse otvori ozbiljna rasprava jer krajnje je vrijeme da se kroz poresku politiku osigura povoljniji ambijent za razvoj IT industrije, a samim tim i kompletne ekonomije BiH, s obzirom da je ovo najbrzorastuća industrija.

"Dakle, očekujemo da donosioci odluka prepoznaju značaj i potencijal IT industrije kao pokretača ukupnog ekonomskog, ali i strateškog razvoja naše zemlje, da bude proglašena industrijom od strateškog značaja. Stoga, pozivamo Vladu i sve donosioce odluka da krajnje ozbiljno razmotre naš prijedlog te da usvajanje ovih poreskih zakona bude način da se osigura platforma koja će omogučiti da ova država konačno doživi preokret i ostvari svoj potencijal kada je u pitanju proces digitalne transformacije, kroz koji mora da prodje, jer to više nije pitanje izbora već opstanka. Ovu priliku zaista ne bismo smjeli da propustimo", kazala je Vučić.