|

Američka kuga uzrok uginuća pčela u Modriči

Američka kuga uzrok uginuća pčela u Modriči
0
S
SRNA
10.11.2014. u 11:50
6
komentara
0

dijeljenja
Američka kuga uzrok uginuća pčela u Modriči Foto: SRNA
Uzrok uginuća i nestanka pčela iz pčelinjaka Ranka Rakića iz Modriče je bolest pčelinjeg legla - američka kuga, izjavila je Srni opštinska veterinarska inspektorica Spomenka Mićić.
Mićićeva je potvrdila da je, kontrolom uzoraka uzetih iz 13 košnica pčelinjaka stacioniranog na prostoru naselja Modriča tri, u tri košnice utvrđeno prisustvo američke kuge.

"Prisustvo bolesti potvrđeno je nakon analize u laboratoriji Veterinarskog instituta 'Dr. Vaso Butozan u Banjoj Luci", rekla je Mićićeva.

Ona je naglasila da je, u skladu sa Zakonom o suzbijanja zaraznih bolesti, izvršeno spaljivanje košnica u kojima je dokazano prisustvo američke kuge, bolesti poznate i kao varoa.

Mićićeva je navela da su spaljene košnice sa cjelokupnim pčelinjim zajednicama, saćem i medom, kao i pripadajuća opreme korištena u radu ili je bila u kontaktu sa zaraženim pčelama, te podsjetila da je i prije tri godine kod ovog pčelara registrovana ista bolest pčela.

Ona je rekla da je Rakićevom blagovremenom prijavom bolesti i brzom intervencijom Udruženja pčelara "Bagrem" i Veterinarske inspekcije spriječeno dalje širenje zaraze pčela.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...