BiH
9

Bruceloza u Sarajevu: Zaražena krava eutanizirana, mlijeko nije prodavano

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Veterinari su u utorak otkrili slučaj bruceloze na imanju u Sarajevu prilikom redovne kontrole životinja.

Bolest je pronađena samo kod jedne krave muzare, ali su veterinari preventivno izolovali farmu u općini Novi Grad na kojoj se nalazi 16 goveda i 60 ovaca.

"U pravilu, farma se mora izolirati, životinje ne smiju ulaziti na farmu, niti izlaziti sa farme. Mlijeko zaražene krave ne bi se trebalo koristiti za ljudsku upotrebu ili bi se trebalo termički obraditi – kuhanjem", rekao je između ostalog za Klix.ba Igor Jerković, izvršni direktor Veterinarske stanice Kantona Sarajevo.

Po nalogu kantonalne inspekcije epidemiološko ispitivanje na imanju vlasnika zaražene životinje izvršeno je u četvrtak. Nakon testova su naređene sve potrebne mjere za sprečavanje širenja ove bolesti.

Također, naređena je eutanazija i uklanjanje zaražene krave, dijagnostičko ispitivanje ostalih životinja na farmi, te zabrana stavljanja u promet stoke, kao i mlijeka i mliječnih proizvoda.

"Prema izjavi vlasnika poljoprivrednog gazdinstva mlijeko nije stavljao u javni promet, već ga koristi za ishranu teladi", navodi Kantonalna uprava za inspekcijske poslove. Farma će ostati pod službenim nadzorom sve dok se prisustvo bolesti i sumnja na bolest u potpunosti ne isključe.