Sporno imenovanje
119

Američka ambasada: Špirić je bio uključen u korupciju, žalosno je što to nije uzeto u obzir

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država su za Klix.ba komentarisali imenovanje delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Nikole Špirića za člana Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.
"Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti i/ili značajno kršenje ljudskih prava, Odjeljak 7031(c) nalaže da se taj zvaničnik i članovi njegove neposredne porodice stave na listu. Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a (State Department) posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", istakli su.

Kako su naveli iz Ambasade SAD-a za naš portal, vjeruju da su njegove aktivnosti nanijele štetu i interesima SAD-a i građana Bosne i Hercegovine.

"Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organizovani kriminal, te potkopava povjerenje u pravnu državu i vlast. Žalosno je da ovo nije uzeto u obzir kada se donosila odluka o njegovom izboru na navedenu poziciju", poručili su iz Ambasade SAD-a.