BiH
0

Američka ambasada pozvala na obustavu gradnje crkve na Budaku

Klix.ba
Crkva na Budaku
Crkva na Budaku
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izrazila je žaljenje zbog nastavka radova na izgradnji crkve na Budaku, u blizini Memorijalnog centra u Potočarima.

"Duboko žalimo zbog informacija da su jutros ponovo započeti radovi na izgradnji crkve na Budaku u Opštini Srebrenica. Svrha izgradnje crkve, u čijoj blizini nema značajnije naseljenog mjesta, a koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida, je provokacija, i ne služi legitimnim potrebama vjernika. Opština Srebrenica je nudila lokacije za izgradnju crkve koje su mnogo bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom Polju", saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Iz Ambasade SAD-a su ponovo izrazili podršku vjerskim slobodama i slobodnom praktikovanju vjere za sljedbenike svih religija u BiH.

"Ovo pravo mora biti izbalansirano sa legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju sa pravima onih čije su porodice sahranjene u Potočarima kako bi u miru posjećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije", navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a u našoj zemlji.

"Pozivamo vlasti Republike Srpske i crkvene vlasti da obustave gradnju i počnu razgovоre sa predstavnicma opštine o prikladnijoj lokaciji koja bi istinski služila potrebama vjernika i koja bi istovremeno poštovala spomen na žrtve genocida. Nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju", saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Udruženja žrtava genocida u Srebrenici u više navrata su izražavali svoje negodovanje zbog gradnje crkve koja se nalazi u neposrednoj blizini masovne grobnice označene kao Budak II.

"Uvijek naglašavamo da mi nismo protiv crkve, nego smo protiv lokacije na kojoj se ona nalazi. Ta crkva je bliže našim nišanima i našim šehidima, nego korisnicima koji bi se tu sutra trebali moliti Bogu", govorila je ranije Šahida Abdurahmanović iz Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa.