{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka ambasada pozvala na obustavu gradnje crkve na Budaku

16.4.2013. u 15:43
0
15
Američka ambasada pozvala na obustavu gradnje crkve na Budaku
0
Američka ambasada pozvala na obustavu gradnje crkve na Budaku
Crkva na Budaku
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izrazila je žaljenje zbog nastavka radova na izgradnji crkve na Budaku, u blizini Memorijalnog centra u Potočarima.
"Duboko žalimo zbog informacija da su jutros ponovo započeti radovi na izgradnji crkve na Budaku u Opštini Srebrenica. Svrha izgradnje crkve, u čijoj blizini nema značajnije naseljenog mjesta, a koja je tako blizu bivše masovne grobnice i Memorijalnog centra srebreničkog genocida, je provokacija, i ne služi legitimnim potrebama vjernika. Opština Srebrenica je nudila lokacije za izgradnju crkve koje su mnogo bliže pravoslavnoj zajednici u Dugom Polju", saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Iz Ambasade SAD-a su ponovo izrazili podršku vjerskim slobodama i slobodnom praktikovanju vjere za sljedbenike svih religija u BiH.

"Ovo pravo mora biti izbalansirano sa legitimnim pravima drugih, a u ovom slučaju sa pravima onih čije su porodice sahranjene u Potočarima kako bi u miru posjećivali Memorijalni centar i dostojanstveno sahranjivali svoje najmilije", navodi se u saopćenju Ambasade SAD-a u našoj zemlji.

"Pozivamo vlasti Republike Srpske i crkvene vlasti da obustave gradnju i počnu razgovоre sa predstavnicma opštine o prikladnijoj lokaciji koja bi istinski služila potrebama vjernika i koja bi istovremeno poštovala spomen na žrtve genocida. Nerazumne provokacije ni na koji način ne doprinose pomirenju u BiH, pa je stoga neophodan smireniji i konstruktivniji pristup ovom pitanju", saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Udruženja žrtava genocida u Srebrenici u više navrata su izražavali svoje negodovanje zbog gradnje crkve koja se nalazi u neposrednoj blizini masovne grobnice označene kao Budak II.

"Uvijek naglašavamo da mi nismo protiv crkve, nego smo protiv lokacije na kojoj se ona nalazi. Ta crkva je bliže našim nišanima i našim šehidima, nego korisnicima koji bi se tu sutra trebali moliti Bogu", govorila je ranije Šahida Abdurahmanović iz Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: