{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američka ambasada i OHR: Zabrinuti smo zbog izvještaja o paravojnim formacijama i nabavci oružja

14.2.2018. u 20:43
51
179
Američka ambasada i OHR: Zabrinuti smo zbog izvještaja o paravojnim formacijama i nabavci oružja
51
Američka ambasada i OHR: Zabrinuti smo zbog izvještaja o paravojnim formacijama i nabavci oružja
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom informacija o nabavci 2.500 komada automatskih puški za potrebe policije u Republici Srpskoj, ali i izvještajima o postojanju kampova za obuku te navodnih paravojnih formacija kontaktirali smo ambasadu SAD-a u BiH te OHR. U odgovoru za Klix.ba i jedni i drugi ističu zabrinutost.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Ambasada SAD-a izražava zabrinutost nedavnim izvještajima o postojanju paravojnih organizacija, nelegalnih kampova obuke i nesrazmjernoj nabavci oružja, s obzirom na prijetnju koju bi to moglo predstavljati zastabilnost u Bosni iHercegovini", istakli su iz Ureda za odnose s javnošću SAD-a u BiH.

Poručuju da iako policijske snage trebaju imati sredstva potrebna za očuvanje reda i zakona, količina i vrsta oružja nabavljene u tu svrhu trebaju biti u okviru standardnih potreba za provođenje zakona.

"Pozivamo sve relevantne institucije da hitno istraže ova pitanja i poduzmu odgovarajuće korake – administrativne ili pravosudne – shodno tome kako to istrage budu zahtijevale. Američka ambasada nastavlja raditi sa institucijama u zemlji kako bi pomogla da se unaprijedi sigurnost u korist svih građana BiH", istakli su za Klix.ba

Slične stavove imaju i u OHR-u.

"Sve navode o eventualnim paravojnim organizacijama, kampovima za obuku ili nesrazmjernoj nabavci oružja treba uzeti veoma ozbiljno", poručuju iz OHR-a.

Smatraju da su takve pojave valjan razlog za zabrinutost, jer potencijalno mogu biti prijetnja stabilnosti u BiH.

"OHR očekuje od svih nadležnih institucija u BiH da temeljito istraže sva ova pitanja i, ukoliko je neophodno, poduzmu odgovarajuće korake. Visoki predstavnik i šira međunarodna zajednica i dalje će pratiti dešavanja u ovim oblastima, čvrsto uvjereni da nadležne institucije treba što prije da rješavaju sva sigurnosna pitanja", zaključuju iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: