Neriješena pitanja
24

Amela Hrasnica, VPI: Kataloncima treba vratiti povjerenje u centralnu vlast

FENA
Amela Hrasnica (Foto: FENA)
Amela Hrasnica (Foto: FENA)
Osuđujemo prekomjernu upotrebu sile i smatramo da je neophodno otvoriti dijalog o odnosu centralnih i regionalnih vlasti i građana te ga vratiti u okvire demokratskih struktura i procedura kazala je službenica za komunikacije Vanjskopolitičke inicijative Bosne i Hercegovine (VPIBiH) Amela Hrasnica povodom nedavnih dešavanja u Kataloniji, odnosno referenduma o nezavisnosti ove španske autonomne zajednice.

Ona u razgovoru za Fenu ističe da, iako bi referendumi trebali predstavljati demonstraciju legitimne demokratske prakse, njegovo izvođenje u uslovima u kojima je ustavni sud poništio Zakon o referendumu s jedne, i pokušaj nasilne obustave procesa s druge strane, ne predstavljaju okruženje u kojem se rađa konstruktivnost i razuman slijed bilo koje vrste.

"Kako je i očekivano, referendum koji je održan uprkos ustavnim ograničenjima, izazvao je oštre reakcije i vlade i Katalonaca. Referendum je, zapravo, pokazao da je tanka linija između volje naroda i pravnih ovlaštenja te otvorio mnoga neriješena pitanja", kazala je.

Sada, dodala je, jedino može postojati nada da će se što prije početi vraćati povjerenje Katalonaca u centralnu vlast te da će centralna vlast demonstrirati volju da iskreno sagleda uzroke nezadovoljstva svojih državljana u Kataloniji, kao i da će izaći s prijedlogom mjera za rješenje, očito, nagomilanih problema.

Katalonija je od 2008. sve glasnije tražila nezavisnost. Tokom 2009. i 2011. nezvanični referendumi održani su u stotinama katalonskih gradova kao jedna od mnogih akcija partija koje se bore za nezavisnost. Odziv je bio mali, ali je većina glasala za nezavisnost. Konačno, 1. oktobra ponovo je održan referendum na kojem su katalonski birači glasali o nezavisnosti. Ustavni sud Španije proglasio je nezakonitim sazivanje referenduma o samoopredjeljenju u Kataloniji, koje je prethodno odbacila i španska vlada.