BiH
306

Ambicioznost je recept za uspjeh: Škola za primjer u majevičkom selu Humci

Piše: S. H.
Osnovna škola Humci u općini Čelić na osnovu postignutih rezultata jedna je od najboljih u Tuzlanskom kantonu. Ambiciozni kolektiv škole i vrijedni učenici naporno rade, ne čekaju isključivo pomoć države, već apliciraju na brojne projekte, a kao rezultat imaju brojna priznanja i nagrade.

Ova škola u istoimenom majevičkom selu dokaz je da su djela najbolji reprezenti, ne samo pojedinaca, već i institucija. Posljednjih godina najbolji predstavnici ovog kraja su upravo njeni učenici i uposlenici.

Osnovna škola u Humcima osnovana je 1946. godine. Prvih 30-ak godina svog postojanja funkcionisala je kao četverogodišnja škola, a 1976. godine izgrađena je današnja zgrada i od te godine ima karakter osmogodišnje. U ovom periodu, pa sve do rata u BiH radi kao područna škola OŠ Šibošnica. Punu samostalnost stiče 1994. godine, a danas se u njenom sastavu osim škole u Humcima nalaze i područne škole u Šibošnici, Drijenči i Lukavici.

Tri godine proglašavana najuspješnijom

Posljednjih godina rukovodstvo škole se aktivno uključilo u apliciranje na projekte raznih organizacija i institucija. Zahvaljujući kvalitetnoj dokumentaciji i dobrim idejama veliki broj ovih projekata je uspješno realiziran. Samo na projektu Vlade Japana škola u Humcima je osvojila prvo mjesto i iznos od 212.000 KM. Ukupna vrijednost realiziranih projekata u posljednje četiri godine je oko 340.000 KM. Osim toga ostvarena je saradnja sa brojnim bankama, ambasadama, ali i privatnim kompanijama.

"Mi jednostavno imamo odličnu radnu atmosferu u kolektivu i saradnju sa roditeljima, tako da je sve to utjecalo na ostvarivanje sjajnih rezultata na koje smo svi ponosni", istakao je u razgovoru za Klix.ba direktor škole Amir Mehmedović.

Realizacija pomenutih projekata svakako je doprinijela boljim uslovima za rad učenika i nastavnika što je dalo svoje rezultate. Naime, OŠ Humci je u školskim 2011/12, 2012/13, te 2014/15. Pedagoški zavod TK proglasio najboljom na kantonu u kategoriji škola do 350 učenika. Školske 2013/14. u istom izboru zauzela je treće mjesto.

Rad donosi rezultate

Mehmedović ističe da je ovo jedan izuzetan vid satisfakcije za naporan rad i trud kompletnog kolektiva, ali dodaje i kako pojedinačni uspjesi učenika pokazuju da taj rad daje svoje rezultate. Napominje da je OŠ Humci dala brojne uspješne učesnike kantonalnih i državnih takmičenja između kojih ističe Salema Malikića, državnog prvaka u matematici, kasnije matematičkog olimpijca i najuspješnijeg studenta Univerziteta u Sarajevu za 2011. godinu.

Za kraj razgovora direktor škole je obećao da će se intenzivne aktivnosti na poboljšanju uslova za rad nastavnika i učenika nastaviti, te pozvao našu ekipu da kroz dogledno vrijeme provjerimo da li je dato obećanje i održano. A učenici su pripremili iznenađenje koje pokazuje da naš portal ima svoje vjerne čitaoce i u ovom kutku Bosne i Hercegovine.