Srebrenica
63

Ambasadorica Švedske se oglasila nakon što ju je Suljagić odbio ugostiti, odala počast žrtvama genocida

I. M.
Foto: Ambasada Švedske u BiH
Foto: Ambasada Švedske u BiH
Nakon što je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić odbio ugostiti ambasadoricu Švedske Helenu Lagerlöf, ona je ipak odala počast žrtvama genocida u Srebrenici.
Ambasadorica je položila vijenac i odala počast žrtvama genocida te je kazala da je to bio glavni cilj njene posjete.

"Stav švedske vlade kao i moj, po ovom pitanju su isti - mi solidarno stojimo uz žrtve, preživjele i porodice koje tuguju za svojim voljenim. Švedska vlada kao i ja lično smo čvrsto ubijeđeni da su sve akcije i izjave koje umanjuju ili negiraju genocid u Srebrenici duboko uznemirujuće i protivne su temeljnim civilizacijskim vrijednostima", poručila je.

Foto: Ambasada Švedske u BiH
Foto: Ambasada Švedske u BiH

Lagerlöf je ovu poruku prenijela i djelatnicima Memorijalnog centra u Potočarima kao i njenu duboku zahvalnost za nemjerljiv posao koji obavljaju na polju istraživanja i dokumentovanja i na njihovom doprinosu u očuvanju historije i suočavanju sa silama neznanja i mržnje koje uzrokuju genocid.

"Nažalost, naš sastanak je bio otkazan. Ja sam i nakon toga odlučila da odem i odam počast žrtvama jer to osjećam kao ljudsku obavezu i kao diplomata i kao gošća u ovoj državi", rekla je.

Foto: Ambasada Švedske u BiH
Foto: Ambasada Švedske u BiH

Ona je poručila da je njen diplomatski protokol nakon posjete mezarju uključivao je sastanak sa predstavnicima međunarodne zajednice koje imaju svoje terenske urede u Srebrenici, kao i sa lokalnim izabranim političkim predstavnicima.

Tokom ovih sastanaka podsjetila je zvaničnike šta je svrha njene posjete, te na njihovu obavezu da potiču procese pomirenja, mira i poštovanja. Također, pozvala ih je da se obavežu da kontinuirano rade na izgradnji bolje budućnosti za sve ljude koji žive na ovom prostoru.

Podsjećamo, Suljagić je otkazao sastanak s ambasadoricom zbog toga što ona nije otkazala posjetu načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću koju je planirala za isti dan.