Planovi za 2021. godinu
15

Ambasadorica Švedske: Kroz međunarodnu saradnju do rješenja sigurnosnih izazova

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ambasadorica Švedske Johanna Stroomquist i šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec su povodom švedskog predsjedavanja OSCE-om govorile o planovima za 2021. godinu.

Stroomquist je navela prioritete Švedske kao zemlje koja predsjedava OSCE-om tokom 2021. godnine.

"Primarni fokus Švedske kao države koja predsjedava OSCE-om bit će povratak osnovama misije, a naglasak će biti na odbrani evropskog sigurnosnog poretka, pružanju podrške OSCE-ovom konceptu i davanju doprinosa u rješavanju sukoba u skladu s međunarodnim pravom na osnovu naših zajedničkih principa i preuzetih obaveza unutar OSCE-a. Trebamo iskoristiti pravila i alate koje smo zajedno formirali s ciljem sprečavanja i rješavanja sukoba u svrhu izgadnje sigurnosti država", kazala je.

Naglašavajući da jedino kroz međunarodnu saradnju možemo doći do održivog rješenja za sigurnosne izazove s kojima se danas suočavamo.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Švedska je predana lateralnom svjetskom poretku. Svjesni smo da je multilateralna saradnja način da se pozabavimo našim zajedničkim izazovima, jer se oni ne zaustavljaju na našim granicama i možemo ih rješavati zajedničkim naporima", navela je.

Nastavlja da je platforma koju OSCE pruža Evropi izuzetno važna u situacijama u kojima se multilateralna saradnja sve više osporava.

"Švedskoj će prioritet biti pružanje podrške OSCE-ovom konceptu sveobuhvatne sigurnosti, demokratiji i ravnopravnosti. Znamo da su države koje poštuju ljudska prava sigurnije te su stoga sposobne da pruže bolji životni standard za svoje građane", navela je.

U saradnji sa šeficom Misije OSCE-a u BiH ambasadoricom Kathleen Kavalec Švedska će se fokusirati na izgradnju povjerenja i dijaloga, borbu protiv korupcije i slobodu medija.

"Nastavit ćemo pružati podršku domaćim i međunarodnim akterima na omogućavanju dijaloga i uspostavljanju povjerenja u svrhu stvaranja inkluzivnijeg i tolerantnijeg društva za sve u BiH", istakla je.

Kako je kazala, Švedska želi podržati ostanak mladih koji bi svoju budućnost trebali graditi ovdje, a ne negdje drugdje.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec istakla je da joj je izuzetno drago zbog usklađenosti prioriteta misije i Švedske.

"Prošlo je 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je donio mir u BiH, ali osigurao mandat Misiji OSCE-a. Mnogo je napretka ostvareno od tada, ali političke tenzije i dalje sprečavaju ovu državu da krene naprijed. Potrebno je nastaviti ulagati trud za jačanje sigurnosti u BiH koja je zasnovana na demokratskim principima i vladavini prava. Poboljšanje glasačkog procesa kako bi se osigurao integritet izbora od ključnog je značaja", kazala je.