Razgovori u Briselu
12

Ambasadorica SAD-a u NATO-u: BiH je važan partner Alijanse, nastavljamo podršku

A. Z.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković i ministar odbrane BiH Sifet Podžić sastali se danas s američkom ambasadoricom u NATO-u Kay Bailey Hutchison.

“Bosna i Hercegovina je važan partner u našem savezu u regiji Zapadnog Balkana. I dalje podržavamo njen put ka NATO-u”, napisala je Hutchinson nakon sastanka.

Turković i Podžić u sjedištu NATO-a u Briselu sastali su se i sa generalnim sekretarom NATO saveza Jensom Stoltenbergom, te su tom prilikom razgovarali o dinamici implementacije Programa reformi za 2019/2020 godinu i drugim tekućim pitanjima. Izrazili su punu posvećenost Bosne i Hercegovine provedbi programskih ciljeva u domenima za koje su zaduženi Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane.

Visoka delegacija BiH učestvovala je na sastancima u formatima najvišeg nivoa, a u fokusu razgovora tokom sastanaka bilo je intеnziviranje saradnje sa NATO-om.

Cijeneći interes koji su tokom sastanaka pokazali predstavnici savezničkih zemalja, kao i činjenicu da je NATO u posljednјih nekoliko dana otkazao određeni broj događaja u svrhu preventivnih mjera zbog situacije uzrokovane širenjem koronavirusa, a pri tome zadržavajući sastanke u formatu NATO - BiH, sve to na svojevrstan način ukazuje na značaj i važnost ovih sastanaka, kao i opredijeljenost NATO-a za pružanje podrške BiH i intenziviranje saradnje NATO – BiH u svim aspektima, poručili su iz Ministarstva odbrane BiH.