Prijem u Pragu
99

Ambasadorica Mlinarević se sastala s premijerom Češke, izražena podrška suverenitetu BiH

V. K.
Premijer Češke Republike Petr Fiala i ambasadorica Martina Mlinarević
Premijer Češke Republike Petr Fiala i ambasadorica Martina Mlinarević
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević susrela se s premijer ove države Petrom Fialom s kojim je razgovarala o situaciji u Bosni i Hercegovini i pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Do susreta je došlo tokom prijema koji je češki premijer organizirao za ambasadore akreditirane u zemlji po prvi put nakon što je preuzeo novu češku vladu.

U razgovoru s ambasadoricom Mlinarević premijer Fiala istaknuo je da je upoznat sa situacijom u Bosni i Hercegovini, izrazivši potporu njezinom suverenitetu i naglasivši češku predodređenost za proces proširenja Zapadnog Balkana.

O ovome je premijer Fiala za medije govorio i dan nakon susreta sa ambasadorima, istaknuvši da u potpunosti podržava stav austrijskog kancelara glede ulaska zemalja Zapadnog Balkana u EU, te izjavio da će tokomm češkog predsjedanja učiniti sve kako bi do toga došlo što prije. 

Na samom početku svog obraćanja ambasadorima uputio je ispriku jer se taj susret zbog situacije uslovljene ratom u Ukrajini dogodio kasnije nego li je planirano.

U svom govoru dotaknuo se češkog predsjedanja Vijećem Europske unije u drugoj polovici 2022. godine, koje će biti obilježeno također ratom na evropskom tlu što će uveliko promijeniti i planiranu češku agendu i prioritete predsjedanja.