BiH
1

Ambasadorica Cormack: Pravosuđe mora funkcionisati na neovisan i transparentan način

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Američka ambasadorica u BiH i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH uputili su apel javnosti i političarima u BiH da prestanu pritisci na pravosuđe u BiH.

Poziv je upućen na svečanosti u Kantonalnom sudu u Zenici, gdje je ozvaničen početak rada Odjela za podršku svjedocima, jednog od 16 odjela pri sudovima u BiH, koje je uspostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih država i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija.

Formiranje odjela za podršku svjedocima izniman je doprinos jačanju pravosuđa koje je u BIH konstantno, posebno posljednjih dana, izloženo otvorenim pritiscima i političara i javnosti.

"To stanje mora se mijenjati", poručila je ambasadorica Maureen Cormack te istakla da pravosudnom sistemu mora biti omogućeno da funkcionira na jedan neovistan i transparentan način, bez vanjskih pritisaka.

"Pritisci na pravosuđe kulminiraju, ali to ne smije i neće utjecati na sudske odluke ni u aktuelnom procesu Fahrudinu Radončiću ni u drugim drugim predmetima iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala sa kojima se pravosuđe treba suočiti", poručio je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, koji je sa ambasadoricom Cormack prisustvovao otvaranju Odjela za podršku svjedocima u Kantonalnom sudu Zenica.

"Koristim i ovu priliku da pozovem sve političare u ovoj zemlji da prestanu komentiranje krivičnih postupaka koji su u toku jer sasvim sigurno neće pomoći onima na koje se te izjave odnose, a stvaraju jednu lažnu iluziju da oni imaju nekakav utjecaj na ono što se dešava u pravosuđu u BiH", kazao je Tegeltija.

Upitana da komentira navodnu umiješanost uposlenika Ambasade SAD-a u slučaj Radončić, ambasadorica je izjavila kako na to pitanje gledaju ozbiljno i da u suradnji sa pravosudnim organima prave pregled unutar ambasade.

Cormack je kazala kako su uključeni u sve to, ali i da je riječ o unutrašnjim kadrovskim pitanjima.

Tokom boravka u Zenici ambasadorica Cormak susrela se i sa kantonalnim premijerom Miralemom Galijaševićem, predstavnicima Eko foruma i upravom kompanije Arcelor Mittal.