Premijera filma Angeline Jolie
0

Ambasadori Srbije i Rusije izostali sa filma, Radmanović nije pozvan

Piše: J. H.
Prepuna dvorana Zetra na premijeri filma "U zemlji krvi i meda" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Prepuna dvorana Zetra na premijeri filma "U zemlji krvi i meda" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Premijeri filma "U zemlji krvi i meda" u sarajevskoj Zetri su prisustvovale mnoge zvanice iz političkog i kulturnog života. Međutim, neki su izostali. Među 5.000 gledatelja nisu bili ambasadori Rusije i Srbije u Bosni i Hercegovini.

Kako su nam rekli u Uredu člana Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović nije ni dobio pozivnicu da prisustvuje premijeri rediteljskog prvijenca Angeline Jolie koji je sinoć prikazan.

Od ambasadora susjednih zemalja sinoć su na gala premijeri bili ambasadori Hrvatske i Crne Gore sa svojim zamjenicima i uposlenicima ambasada. Kako nam je rečeno u ambasadi Rusije, Aleksandar Bocan-Harčenko nije bio u Zetri zbog obaveza. U Ambasadi Srbije nisu htjeli potvrditi niti demantirati da li je ambasador Ninoslav Stojadinović prisustvovao premijeri filma, ali, kako saznajemo, on sinoć nije bio prisutan u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Gavrilo Grahovac, bivši ministar kulture i sporta Federacije BiH, koji je svojevremeno zabranio pa odobrio snimanje filma "U zemlji krvi i meda", nije nam htio odgovoriti na pitanje da li je sinoć bio u Zetri. Uz pitanje zašto nas to interesuje, Grahovac je kratko odgovorio kako više nije ministar i prekinuo vezu.

Član ratnog Predsjedništva BiH, prof. dr. Ejup Ganić, smatra kako je "U zemlji krvi i meda" umjetnički film koji je prikazao suštinu.

"Ti kampovi za silovanje i odvođenje žena, to je bio metod za pravljenje etnički čistih entiteta", kazao je Ganić za Sarajevo-x.com.