Zahtjev Rusije
21

Ambasadori PIC-a raspravljaju o inicijativi SDA za promjenu imena entiteta RS

Piše: Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
(Foto: M. O./Klix.ba)
Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira (PIC) počeli su sjednicu zakazanu zbog inicijative Stranke demokratske akcije (SDA) o promjeni imena bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Zahtjev za sjednicu uputio je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov isti dan kada je SDA poslala saopćenje za javnost u kojem najavljuje da u narednom periodu namjerava uputiti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je na konferenciji za medije kako predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku i vladajućoj strukturi entiteta RS daje rok pola godine da promijene ponašanje koje ide na štetu Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je poručio da bi SDA mogla odustati od zahtjeva za ocjenu ustavnosti u tom slučaju, odnosno da će, ukoliko vlast RS-a ne promijeni ponašanje, apelaciju uputiti predstavnici SDA u Narodnoj skupštini RS-a.

Inicijativu SDA osudili su Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH, Misija OSCE-a, Delegacija Evropske unije u BiH i zemlje članice EU, kao i Ambasada Rusije u Sarajevu.

Iz SDA su međunarodnim faktorima poručili kako najava apelacije nije izazvala nikakve tenzije već su, upravo suprotno, svakodnevne zapaljive izjave i postupci Milorada Dodika i drugih zvaničnika entiteta RS kojima se podriva povjerenje među narodima, i izostanak reakcije na njih, izazvali najavu ovakve apelacije.