"Bespotrebne spekulacije"
146

Ambasadori Kvinte i EU reagovali na Komšićev "non paper" koji je poslao u Brisel

D. Be.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ambasade Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a i Velike Britanije, Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH reagovale su na "non paper" dokument koji je Briselu uputio član Predsjedništva BiH Željko Komšić.
"2021. godina u kojoj se ne održavaju izbori pruža jedinstvenu priliku Bosni i Hercegovini da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni", navodi se.

Ističe se kako su lideri u BiH obavezali na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje.

"Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana", saopćeno je.

Na kraju izjave pozvali su sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako saznajemo, prije nekoliko dana uputio je "non paper" na iste adrese te ukazao na trenutne političke odnose, probleme, utjecaje i pritiske u kontekstu budućih razgovora članica Unije o Zapadnom Balkanu i BiH.

Komšićev "non paper" razložen je na pet stranica i tretira analizu aktuelnog stanja, očekivanja i poteškoća s kojima se ova zemlja suočava.