BiH
0

Ambasadori Japana i Egipta te menažder za JI Evropu UNHCR-a zasadili lipe

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Regionalni menadžer za jugoistočnu Evropu UNHCR-a Andrew Michael John Mayne, ambasadori Japana i Arapske Republike Egipat, Kazuya Ogawa i Yasser Sayed Mahmoud El Atawi, danas su u Aleji ambasadora zasadili lipe.

"Ovo drvo koje sam posadio posvetio sam svim ljudima koji trebaju zaštitu i trajna rješenja u ovoj zemlji", kazao je Mayne, te zahvalio domaćinima, načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću na ukazanoj časti.

Ambasador El Atawi je izrazio zadovoljstvo sadnjom lipe ida je to znak dobre saradnje BiH i Egipta, a brojne aktivnosti ukazuju na jačanje te saradnje.

"Kada god se vratim u Sarajevo, kazat ću svojim prijateljima da postoji jedno mjesto i drvo koje nosi moje ime", kazao je El Atawi.

Ambasador Japana je ukazao na značaj turizma te da će i ceremonija sadnje lipa doprinijeti razvoju turizma i povećanju broja turista u BiH, ali je ukazao na problem napuštenih pasa u Sarajevu i da to za razvoj turizma nimalo nije dobro.

Načelnik Hadžibajrić je zahvalio predstavniku UNHCR-a i ambasadorima i kazao da je danas zasađena 156. lipa, a do kraja mjeseca bit će zasađene još tri, te da ovo postaje prava aleja, s obzirom na to da je sadnja krenula sa druge, desne strane, drvoreda koji će ići do Bendbaše.

Ukazao je na poteškoće koje imaju s vandalizmom a za popravku porušenih klupa i ploča svake godine iz budžeta Općine izdvaja se do 40.000 KM, te da ne postoji način da se to spriječi, „očito da to nije samo stvar škola, učitelja, to se prije svega nosi od kuće i to je osnova kućnog odgoja“.

I Hadžibajrić je ukazao na problem napuštenih pasa, te rekao da je to problem čitavog Kantona Sarajevo, a zakon koji tretira tu oblast nije dobar, azil za pse zahtijeva velika finansijska izdvajanja.