Poslali pismo Turković
850

Ambasadori BiH iz reda srpskog naroda odbijaju obilježiti Dan nezavisnosti

S. M.
Bisera Turković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bisera Turković (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda uputili su otvoreno pismo ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković u kojem je obavještavaju da neće prihvatiti njenu instrukciju o obilježavanju Dana nezavisnosti BiH.

Ministrica Turković u instrukciji, upućenoj 16. februara svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, zahtjeva od ambasada i generalnih konzulata BiH da povodom 30 godina od Dana nezavisnosti BiH, 1. marta ove godine obilježe praznik, te da se ministarstvima vanjskih poslova zemalja prijema upute zvanične note sa obavještenjem o tome.

Instrukcija Bisere Turković ambasadama i konzulatima
Instrukcija Bisere Turković ambasadama i konzulatima

Osamnaest ambasadora i konzula iz reda srpskog naroda su kazali da Turković ovom instrukcijom "urušava" ustavni poredak BiH u kontinuitetu, zloupotrebljavajući poziciju ministra i "uzurpirajući" nadležnost Predsjedništva BiH nad vanjskom politikom.

Otvoreno pismo potpisali su Aleksandar Vranješ, Biljana Gutić Bjelica, Bojan Vujić, Bojana Kondić Panić, Boro Bronza, Vera Sajić, Dragan Jaćimović, Duško Kovačević, Željko Samardžija, Zdravko Begović, Koviljka Špirić, Marko Milisav, Milica Ristović Krstić, Milorad Živković, Siniša Bencun, Siniša Berjan, Siniša Mihailović i Slaviša Ćeranić.

Autori ističu da je 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat Nikola Gardović u Sarajevu, za što tvrde da je bio povod za početak rata u BiH.

Također, naglašavaju da BiH nema usvojen Zakon o praznicima koji bi regulisao ovu materiju.

"Samim tim ne postoji praznik pod nazivom Dan nezavisnosti BiH, ali ta nezakonitost vam nije zasmetala da zahtijevate od nas ambasadora i generalnih konzula da koristeći instrumente diplomatske komunikacije obmanemo institucije zemalja prijema upućujući ih na nepostojeći praznik", tvrde ambasadori.

Navodi ambasadora o obilježavanju Dana nezavisnosti BiH nisu tačni zbog toga što se u Ustavu BiH navodi da će svi zakoni koji su bili na snazi na teritoriji BiH u trenutku kada je taj Ustav stupio na snagu, ostati u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa njim.

Ambasadori su ponovili stav vlasti RS-a da ne postoji kontinuitet između Bosne i Hercegovine i Republike Bosne i Hercegovine, te da se obilježavanjem 1. marta promoviše "bošnjački hegemonizam i unitarizam".

"Srpski ambasadori i konzuli poručuju Turković da neće prihvatiti navedenu instrukciju da po njenom nalogu obmanu zemlje prijema lažno im tumačeći dan kada je počeo tragični sukob kao nepostojeći državni praznik", navodi se.

Dodaju da će upoznati institucije zemalja u kojima služe sa "kontinuiranim napadima" na ustavni poredak BiH od strane "političkog Sarajeva".

Kako navode, ne očekuju odgovor od Turkovićeve koji bi, kako ističu, bio predvidiv i očekivan.