Diplomatija na ispitu
750

Ambasador Srbije odbio Komšića, a BiH otkazala učešće na Samitu nesvrstanih u Beogradu

S. H.
Zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
Zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Foto: T. S./Klix.ba)
Ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio je jutros doći na razgovor u Predsjedništvo BiH na poziv predsjedavajućeg Željka Komšića. To je za Klix.ba potvrđeno u kabinetu predsjedavajućeg.

Tema razgovora je trebala biti hapšenje bh. državljanina Edina Vranja zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Goraždu. Iako se radilo o službenom pozivu, ambasador Đorđević je poručio da se neće odazvati.

Poređenja radi, ranije su se na razgovor u Predsjedništvo u sličnim situacijama odazivali ambasadori Francuske i Slovenije.

S tim u vezi BiH je otkazala učešće na Samitu nesvrstanih koji se treba održati u oktobru u Beogradu. Na tom samitu učešće je trebao uzeti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, ali to se sada neće dogoditi. Kako nam je rečeno, s tim je saglasan i Šefik Džaferović.

Ideja je da se u Beogradu održi skup predstavnika velikog broja zemalja, koji će obilježiti šest decenija od formiranja Pokreta nesvsrtanih, čiji je jedan od osnivača bio Josip Broz Tito.

Ipak, shodno trenutnim političkim odnosima, posebno nakon hapšenja Edina Vranja, izgledno je da BiH i Srbija ulaze u fazu zategnutih diplomatskih odnosa.