Radna posjeta
15

Ambasador Norveške i Schmidtov zamjenik boravili u Brčkom: Saradnja je plodonosna na više polja

V. K.
Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen i prvi zamjenik visokog predstavnika/supervizor za Brčko distrikt Jonathan Mennuti boravili su danas u zajedničkoj radnoj posjeti Brčko distriktu.

Službena posjeta počela je okruglim stolom u organizaciji Ambasade Kraljevine Norveške. Predstavljen je rad Poslovne asocijacije Norveška-BiH, (NBBA), koja je osnovana prije nešto više od tri godine.

Događaj je okupio predstavnike kompanija iz Brčko distrikta, te predstavnike vlasti i donosioce odluka u polju ekonomskog razvoja. Sastanak je učesnicima pružio platformu za razmjenu mišljenja, te umrežavanje i uspostavljanje partnerstva sa Poslovnom asocijacijom Norveška - BiH.

Ambasador Reinertsen i supervizor Mennuti u nastavku posjete razgovarali su sa gradonačelnikom Zijadom Nišićem, njegovim zamjenikom Antom Domićem i predsjednikom Skupštine Sinišom Milićem.

"Zajednički radimo na stvaranju okvira za unapređenje saradnje Norveške i Brčko distrikta koja je od uspostave diplomatskih odnosa bila uspješna i plodonosna na više polja. Jedna od naših inicijativa je unapređenje kvalitete života za građane Brčkog kroz projekte deminiranja Norveške narodne pomoći. Danas smo uspostavili temelje za podršku razvoju inovacija i zelene energije, te jačanju ekonomskog sektora", izjavio je ambasador Reinertsen.

Prvi zamjenik visokog predstavnika/supervizor Mennuti izrazio je zahvalnost za stalnu posvećenost Norveške razvoju i prosperitetu Brčkog.

"Drago mi je što sam svjedok širenja saradnje i partnerstva Brčkog za ključne inicijative koje imaju za cilj stvaranje sigurnog i ekonomski poželjnog okruženja u Distriktu. Također ohrabrujem vlasti Brčkog da zadrže fokus na ispunjavanju obaveza, povećanju efikasnosti i pridržavanju rokova kako bi održali svoju reputaciju pouzdanog partnera", rekao je Mennuti.

Osim pomenutih sastanaka, u okviru radne posjete upriličen je obilazak Luke Brčko - jedine riječne luke i značajne tranzitne tačke Bosni i Hercegovini. Posjetiocima je prezentovan projekat rekonstrukcije i modernizacije Luke Brčko koji finansira EBRD.