Šta se iza brda valja
135

Ambasador Murphy pisao Nikšiću i ministrima: Dodjela koncesija za aerodrome se ne smije odgađati

V. K.
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy uputio je pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću te njegovim zamjenicima Vojinu Mijatoviću i Toniju Kraljeviću gdje se osvrnuo na rad Vlade FBiH, ali i na projekte koje je potrebno realizovati u budućnosti.

U opširnom pismu, Murphy je poručio kako Ambasada pozdravlja donošenje određenih zakona koji će doprinijeti boljem okruženju.

"Pozdravljamo nedavne pozitivne poteze zakonodavnih i izvršnih organa Federacije BiH. Posebno želimo da pohvalimo usvajanje tri važna energetska zakona u Parlamentu čiji je cilj omogućiti bolje strateško planiranje i osigurati bolji zakonodavni okvir za energetski sektor. Također, pozdravljamo donošenje Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata, kao i Zajedničke platforme za reformu javne uprave. Ovi potezi pokazuju vašu predanost evropskom putu BiH i posvećenost provedbi reformi koje će biti od koristi građanima", navodi se u pismu, prenosi Istraga.ba.

Ipak, Murphy je ukazao na određena pitanja koja su važna za finansijsku stabilnost.

"Želimo vam skrenuti pažnju na jedno hitno pitanje od izuzetne važnosti za finansijsku stabilnost i ugled BiH. Usklađenost zemlje sa međunarodnim standardima u oblasti sprečavanje novca i finansiranje terorizma, ocjenjuje Odbor stručnjaka Vijeća Evrope za SPN/FT tj. MONEYVAL, a postupak ocjenjivanja završava u februaru 2024. godine. Ukoliko se do tada ne ispune međunarodni standardi, postoji realna mogućnost da se BiH ponovo nađe na listi jurisdikcija Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca i Evropske unije sa strateškim nedostavima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma", objašnjava.

Foto: Istraga.ba
Foto: Istraga.ba

To bi, prema Murphyjevom razmišljanju, povuklo sa sobom niz problema.

"Stavljanje na te liste povlači za sobom političke, ekonomske i finansijske posljedice po državu. Ključni korak u pravcu ispunjenja međunarodnih uslova jeste usvajanje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, usklađenog sa pravnom stečevinom EU. Još uvijek se čeka na imenovanje nadzornih tijela u FBiH, što koči finalizaciju zakona i negativno utječe na usklađenost BiH sa standardima u oblasti SPN/FT", ističe se.

Pored toga, Murhpy je naveo i druge prioritete u radu Vlade FBiH.

"Drugi važan prioritet za Vladu FBiH je provedba Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH, koji je usvojen 2014. godine. Očekujemo da Vlada FBiH bez odlaganja osigura privremene i stalne prostorije za specijalizovane odjele. Ambasada SAD-a i EU su spremni pomoći Vladi FBiH i osigurati značajnu podršku u provedbi tog Zakona. Stvaranje održivog i djelotvornog sistema za borbu protiv korupcije će dugoročno omogućiti veći prosperitet za građane FBiH. Potrebno je hitno provesti socio-ekonomske strukturalne reforme kako bi se odgovorilo na glavne izazove koji ugrožavaju konkurentnost te kako bi se postigao dugoročni i održivi rast koji će građani osjetiti", pojasnio je Murphy.

Foto: Istraga.ba
Foto: Istraga.ba

Osvrnuo se i na obnovljive izvore energije te reforme preduzeća.

"Potrebno je ubrzati energetsku tranziciju FBiH pdosticanjem ulaganja u obnovljive izvore energije što postaje sve važnije sa približavanjem uvođenja mehanizma EU za prilagodbu ugljika na granicama. Reforma preduzeća u državnom vlasništvu se mora ubrzati. Krajnji cilj je poboljšati mehanizme nadzora i transparentnost. Racionalizovati operacije, osigurati stručno i apolitično upravljanje. Praksa biranja rukovodstva u tim preduzećima na temelju politike mora prestati", stoji u pismu ambasadora.

Dio pisma posvetio je i dodjeli koncesija, naročito u pogledu aerodroma.

"FBiH bi trebala dati prioritet uspostavi zakonskih okvira koji će omogućiti javno-privatno partnerstvo i koncesije te potaknuti privatna ulaganja. Konkretno, koncesije za rad aerodroma se ne mogu dalje racionalno odgađati. Hitno je potrebna nova politika tržišta rada, utemeljena na konkretnoj dijagnostici i jasno definiranim reformskim mjerama. Potrebno je napraviti razliku između aktivnih i pasivnih tražilaca posla kako bi zavodi za zapošljavanje mogli usmjeriti svoje resurse na one koji zaista traže posao. Privatni sektor mora biti motor rasta u FBiH. Vlada i Parlament moraju hitno usvojiti novi Zakon o doprinosima i Zakon o porezu na dohodak kako bi što prije stupili na snagu. S obzirom na rekordan rast javnih prihoda, socijalne doprinose je potrebno maksimalno smanjiti kako bi se omogućio rast privatnog sektora", zaključio je u pismu američki ambasador.