Odgovorio logorašima
687

Ambasador Izraela za BiH: Prava Jevreja se zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih procesa u BiH

S. H.
Ambasador Noah Gal Gendler
Ambasador Noah Gal Gendler
Ambasador Izraela za Bosnu i Hercegovinu Noah Gal Gendler odgovorio je mostarskim logorašima koji su mu pisali nakon stava te ambasade u kojem podržavaju hrvatske prijedloge za izmjene izbornog zakona u BiH.
Potpisnik pisma Emir Hajdarović, koji je predsjednik udruženja logoraša iz Mostara istakao je da se obratio uime onih koji preživjeli torture i poniženja, kako je naveo, najgore vrste u logorima Hrvatskog vijećaa odbrane (HVO) tokom otvorene i presudene agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Ratni zločini, etničko čišćenje i organizovanje logora HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. Hrvatske Repubike Herceg-Bosna pred Haškim tribunalom je okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat. Kompletno rukovodstvo HZHB proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po evropskim zatvorima", napomenuto je.

Predsjednik HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović je istaknut kao dio tog sistema.

Mostarski logoraši su iznenađeni Gendlerovom podrškom Čoviću i HDZ-u u izmjenama izbornog zakona i ako ti "isti (Čović i HDZ) ni nakon 30 godina ne dozvoljavaju pristup mjestima stradanja kako bio dali poštovanje sapatnicima".

Ambasador Izraela za BiH je odgovorio kratko, jednom rečenicom.

"Zabrinuti smo zbog činjenice da su prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrijebljena kako bi se blokirali osnovni unutrašnji procesi u BiH. Nećemo dozvoliti takve zloupotrebe", istakao je ambasador Noah Gal Gendler.

Ipak, ambasador nije dao komentar šta misli o tome što Jevrej u BiH ne može biti kandidat za člana Predsjedništva ni 13 godina od presude Evropskog suda za ljudska prava. Implementaciju te presude, ali i nekih drugih sve ove godine blokiraju upravo oni koje je ambasada Izraela podržala, a to su SNSD i HDZ.

S druge strane, prava Jevreja u BiH i dalje će biti neostvarena u BiH ukoliko bi u potpunosti prošle izmjene izbornog zakona koje predlaže HDZ, konkrento forsiranje priče o legitimnom predstavljanju gdje dominiraju tri konstitutivna naroda.

Da su HDZ i SNSD odmah pristali na implementaciju presude u slučaju Sejdić-Finci, kojom bi se garantovala politička prava i manjinama u BiH, onda bi aktuelni zahtjevi HDZ-a za legitimnim predstavljanjem danas imali više smisla.

No, u međuvremenu se dogodilo to da je HDZ upravo blokirao implementaciju presude koja štiti jevrejski narod u BiH jer je svoje političke zahtjeve stavio kao uslov da bi se implementirala bilo koja presuda iz Strazbura.

Shodno tome, ambasador Izraela za BiH bi onda trebao pojasniti ko je po njemu glavni krivac za diskriminaciju Jevreja u BiH i gdje suštinski leži problem.