Sramotan potez
343

Ambasador Irana u Srbiji negirao genocid: "U Srebrenici se desio neki zločin"

S. M.
Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei gostujući u emisiji srbijanskog Informera "Info jutro" umanjio je težinu genocida u Srebrenici nazvavši ga "nekim zločinom" koji se predstavlja na "neispravan način".

On je komentarisao rezoluciju o genocidu u Srebrenici o kojoj će se početkom maja glasati u Generalnoj skupštini UN-a.

"Izvršen je neki zločin u Srebrenici. Ta činjenica se predstavlja na veoma neispravan način. Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda. Čak i Srbija priznaje da se tamo desio zločin. Predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog je apsolutno s političkim namjerama i ciljevima. Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primenjivati na mnogim mjestima", kazao je Pur Baei.

Kazao je da rezolucija nije predložena u Vijeću sigurnosti iz straha da ne bude stavljen veto na prijedlog.

"Apsolutno osuđujemo svaki pokušaj da se politički instrumentalizuje bilo kakav događaj. Bez obzira na pokušaj da to prikriju raznoraznim imenima. Izgleda misle da time pomažu muslimanima. Neka riješe problem sa Gazom. Zločin o kom oni pričaju se desio prije 29 godina, a povodom onog koji se sad dešava pred njihovima očima ništa ne preduzimaju. Pokušavaju da izvlače neke dosijee iz arhive od prije 29 godina. Kako to nazvati osim dvostrukih standarda?", rekao je ambasador Irana.

Dodao je da je možda u pitanju pokušaj vršenja pritiska na Srbiju jer pokušava "zaštiti svoju nezavisnost i slobodu djelovanja".

"Takav razlog apsolutno ne možete odbaciti i negirati. Opravdanje kod muslimana im je možda da hoće da im zaštite interese. Oni nemaju dobre namere i nisu iskreni. Da jesu, rešili bi problem u Gazi, jer je tamo dosada više od 40.000 ubijeno. Zar se to ne zove genocid?", kazao je Pur Baei.

Sporne izjave iranskog ambasadora možete vidjeti od 21. minute priloženog videozapisa.