Knjiga žalosti
190

Ambasador Irana u BiH: Moramo vidjeti koja sila ideološki stoji iza terorizma

Piše: I. Č.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ambasada Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini otvorila je danas knjigu žalosti povodom terorističkog napada u Teheranu.

Iranski ambasador Mahmut Hajdari kazao je da se zemlje moraju posvetiti korijenima terorizma, kako bi se utvrdilo ko s ideološkog, vojnog i materijalnog aspekta stoji iza terorista.

"Teroristički napad koji se desio u Teheranu pokazuje da ovaj i slični događaji iziskuju veću odlučnost i veću saradnju svih zemalja u borbi protiv terorizma. Riječ je o slijepim terorističkim napadima koji su se dešavali u Kabulu, Parizu i Londonu ili drugim mjestima, naposljetku i u Teheranu", kazao je Hajdari.

Dodao je da je Islamska Republika Iran tokom proteklih godina bila i žrtva terorizma i predvodnik u borbi protiv terorizma.

"Danas je vrijeme da sve strane odlučne za borbu protiv terorizma iskažu što veću međusobnu saradnju u toj borbi. Također mogu s ponosom reći da nije bilo uloge Islamske Republike Iran u borbi protiv terorizma danas bi okolnosti i stanje u našem regionu bili potpuno drugačiji", kazao je.

Dodao je da, ukoliko su međunarodna zajednica i države iskrene u borbi protiv terorizma, onda se moraju posvetiti korijenima terorizma, da se utvrdi ko s ideološkog, vojnog i materijalnog aspekta stoji iza terorista, odnosno koje sile stoje iza terorizma.

"Zvaničnici pojedinih zemalja, koji su u ranijem periodu davali izjave da je neophodno da se ratni sukob prenese na teritoriju Irana, su optuženi za terorističke napade koji su se desili u našoj zemlji", zaključio je iranski ambasador u BiH.

Podsjećamo, u zgradi Ambasade Islamske Republike Iran u Sarajevu danas će od od 10 do 16 sati biti otvorena knjiga žalosti povodom terorističkog napada u Teheranu.