BiH
4

Ambasador Holandije u posjeti Bratuncu i Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Sweder van Voorst tot Voorst posjetit će danas Bratunac, kada će se sastati s predstavnicima udruženja povratnika u Bratuncu da bi razmijenili informacije o podršci građanima Bratunca putem UNDP-ovog programa koji finansira Holandija.

Prema najavi iz Ambasade Holandije u BiH, nakon sastanka ambasador će se pridružiti Neđi Mlađenoviću, načelniku Općine Bratunac, na svečanom otvorenju 7. poljoprivrednog međunarodnog sajma "Dani maline" u Bratuncu.

Tada bi ambasador trebao otvoriti "sajam poslovnih ideja" organiziranog u okviru projekta Omladinskog centra za informiranje.

Ambasador će posjetiti i Srebrenicu kada bi trebao razgovarati sa Ćamilom Durakovićem, vršiocem dužnosti načelnika Općine Srebrenica, te posjetiti Ured za prijavu prebivališta u policijskoj stanici Srebrenica.

Planirano je da ambasador prisustvuje radnom ručku s predstavnicima UNDP-ovog ureda u Srebrenici, Općinskog ekonomskog odjela i nekoliko kompanija, da bi razgovarali o privrednim pitanjima i funkcioniranju općnskih službi kao najvažnijih pitanja za ukupni razvoj i proces pomirenja.

Ova posjeta izraz je kontinuiranog interesa Holandije u razvoju na širem području Srebrenice. Holandija u prosjeku izdavaja od pet miliona eura godišnje na razvoj Srebrenice i srebreničke regije.

U narednim godinama ta praksa će biti nastavljena, s fokusom na podršku preživjelima, identifikaciji žrtava, gonjenju krivaca, izgradnji kapaciteta lokalnih vlasti i stvaranja okruženja za privredni razvoj, saopćeno je iz Ambasade Holandije u BiH.