Poruka Dodiku
61

Ambasador Dokić: Kakve to Srbi u BiH imaju kadrove kad sam im ja sa takvom karijerom nekompetentan

Klix.ba
Branko Dokić, ambasador BiH u Atini, reagovao je povodom odluke Predsjedništva BiH o povlačenju velikog broja ambasadora na prijedlog predsjedavajućeg Milorada Dodika.

"Imam potrebu da javnost upoznam o stvarnim činjenicama, kada sam ja u pitanju, a koje su potpuno izvrnute i netačno predstavljene, u pripremnoj fazi pomenute odluke. Dakle, na ovaj način, ne dovodim u pitanje samu Odluku, već sve ono što joj je prethodilo. Svoje namjere da povuku sve srpske ambasadore Predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH javnost su pripremali opštim diskvalifikacijama poput onih da smo svi profesionalno nekompetentni, da nismo radili u interesu Srba i Republike Srpske, da nismo sarađivali sa institucijama Srpske ili da smo "u protekle četiri godine nanijeli više štete Republici Srpskoj nego svi napori međunarodne zajednice i bošnjačke stranke'", naveo je ambasador Dokić na početku pisma.

On je kazao da, sa stanovišta proteklih 18 mjeseci na poziciji ambasadora BiH u Grčkoj, Dodikove tvrdnje ocjenjuje netačnim i uvredljivim te da je zato odlučio demantovati takve navode i upoznati javnost sa konkretnim činjenicama.

"Pošto se dovode u pitanje rad u interesu Srba i Republike Srpske, te saradnja sa institucijama Republike Srpske, akcenat ovog reagovanja je na onom šta sam, kao ambasador BiH u Atini, u proteklih 18 mjeseci, uradio direktno ili indirektno za Srbe i RS. Detaljni, cjeloviti izvještaji postoje u Ministarstvu inostranih poslova (MIP) BiH u Sarajevu. Izvinjavam se svim mojim saradnicima u Ambasadi što pišem u prvom licu jednine. Nije mi to uobičajeno.. Sve što slijedi rezultat je kolektivnog rada", napisao je Dokić čije pismo u nastavku prenosimo u cijelosti:

"Moje su bile inicijative:

  • Svojim autoritetom sam obezbijedio saglasnost grčkog predsjednika Prokopiosa Pavlopulosa da posjeti Bosnu i Hercegovinu, u prvoj polovini 2019. godine, kada je predsjednik Predsjedništva Srbin.
  • Organizovao sam, u saradnji sa Komorom grčkih preduzetnika - SEV, Poslovni forum u Atini krajem maja ove godine, na kome je, od ukupno 16 bh poslovnih partnera, 14 bilo iz Republike Srpske. Upriličeno im je oko 40 direktnih susreta sa poslovnim ljudima iz Grčke. U pripremi Foruma, iz Republike Srpske, učestvovali su: Vlada (Ministarstvo ekonomskih odnosa), Privredna komora i Predstavništvo Vlade RS u Solunu. Direktni rezultati Foruma su:
  • Uspostavljalje kancelarije za ekonomske odnose u Ambasadi Grčke u Sarajevu i
  • Uspostavljanje avio linija na relacijama Atina – Banjaluka i Atina – Sarajevo od juna 2019. godine (prvi put u istoriji), a u toku su pregovori na otvaranju avio saobraćaja Banjaluka – Solun.
  • Nezvanično, pregovori o poslovnoj saradnji dvije firme iz Banjaluke i Soluna nalaze se u završnoj fazi.

Javnost treba znati i to da su tri pomenute institucije Republike Srpske, koje su nekoliko mjeseci intenzivno učestvovale u organizaciji Foruma, nekoliko sedmica prije njegovog održavanja, bez obrazloženja, otkazale svoje učešće.. Uslijedio je i pokušaj bojkota Foruma koji je samo djelimično uspio, jer je svega nekoliko prijavljenih privrednih subjekata iz Republike Srpske otkazalo učešće. Ostaje mi samo da nagađam po čijem nalogu je to urađeno. To, doduše, nije teško pogoditi, ali ne mogu ni pretpostaviti u čijem i kakvom interesu je to moglo da bude.

  • Turističkom Savezu Republike Srpske Ambasada je ustupila bh štand na Sajmu turizma u Solunu u oktobru prošle i ove godine.
  • U saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Solunu, organizovao sam izvođenje u Atini i Solunu dvije pozorišne predstave: “Poslednja pesma”, posvećena životu i radu Jovana Dučića i “Na Drini ćuprijaPo prvi put od otvaranja Ambasade organizovao sam “Dan bh dijaspore”, prošle i ove godine. Za informaciju javnosti, 98% bh dijaspore u Atini su Srbi.
  • Obezbijedio sam učešće premijerke Republike Srpske, gospođe Željke Cvijanović, kao uvodničara na međunarodnoj konferenciji “Forum saradnje na Balkanu i Crnom moru”, u Atini početkom juna ove godine.
  • U aprilu ove godine, pokrenuo sam inicijativu da “Udruženje privrednih komora Grčke i Srbije“ preraste u “Udruženje grčkih i srpskih privrednih komora”, gdje bi bile uključene i komore Republike Srpske i Kipra. Pozvan sam na sastanak Upravnog odbora Udruženja 14.12.2018. godine, kada je inicijativa prihvaćena, zvanično sa 01. januarom 2019. godine. U Upravni odbor će biti uključena dva člana iz RS, predsjednici privrednih komora Republike Srpske i Banjaluke. Jednom godišnje sjednice UO će biti održavane u Banjaluci.
  • Uspostavio sam više kanala univerzitetske saradnje. Uz saglasnost gradonačelnika Banjaluke, gospodina Igora Radojčića, pokrenuo sam obnavljanje saradnje Patre i Banjaluke koji su se pobratimili u ratnom periodu. Dobio sam saglasnost načelnika grada Kalavrita na Peloponezu, koji posjeduje skijaški centar, za bratimljenje sa Palama. Na potezu su opštinske vlasti Pala.
  • Doveo sam u Modriču jednu grčku kompaniju koja je zainteresovana za motorna ulja iz Modriče.
  • Samo zahvaljujući mom ličnom autoritetu, uspio sam i prošle i ove godine u Ambasadi BiH okupiti sve ovdašnje ambasadore zemalja bivše Jugoslavije. To su, u posljednjih 20 godina, jedini sastanci tog formata u Atini. Pod mojim motom “Sedamdeset godina zajedničke nam države nije nikakva prepreka, već naprotiv, preporuka da sarađujemo”, neki od kolega ambasadora su ponudili da budu organizatori ovakvih sastanaka u budućnosti.
  • U završnoj fazi je formiranje ogranka Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva PROSVJETA u Atini. Formiranje sam inicirao prije samo nekoliko mjeseci.
  • Na moj poziv, dva nevladina udruženja iz RS prikupila su novčanu pomoć požarom oštećenim Grcima, o čemu je ovih dana pisala i grčka štampa.
  • Posredovanjem Ambasade BiH u Grčkoj, na Drugim susretima mladih umjetnika Jugoistočne Evrope, koje je od 22. do 29. septembra 2018. godine u Solunu organizovalo Narodno pozorište Sjeverne Grčke, učestvovali su i studenti Odsjeka dramskih umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, sa predstavom Antigona.

Sve navedene aktivnosti su, u nešto skraćenoj formi, sadržane u pismu koje sam početkom decembra poslao srpskom članu Predsjedništva Miloradu Dodiku.

Pismo se završava sljedećom porukom :

Poštovani Predsjedniče,

vjerujem da su Vam moja lična i radna biografija poznate. Ipak Vam dostavljam, u prilogu, biografiju na osnovu koje sam dobio agreman od Predsjednika Grčke. Ne dovodeći u pitanje pravo srpskog člana Predsjedništva da predlaže i postavljanje i povlačenje srpskih ambasadora, prihvatiću svaku Vašu odluku u vezi moje sadašnje pozicije sa obrazloženjem zasnovanim na stvarnim činjenicama koje se odnose na mene. Dovođenje u pitanje mog patriotizma, profesionalne kompetentnosti ili opredijeljenosti Republici Srpskoj shvatiću kao ličnu uvredu i javni atak na mene i moju porodicu. Primite izraze mog dubokog poštovanja.”

Moje ovdašnje kolege ambasadori, koji poznaju moju biografiju, pitaju se kakve to Srbi u BiH imaju kadrove kad sam im ja sa takvom političkom i univerzitetskom karijerom profesionalno nekompetentan. Široj javnosti vjerovatno nije poznato da su moji naučni radovi citirani širom svijeta. Moji udžbenici na srpskom jeziku preporučuju se studentima elektronike u svim državama bivše Jugoslavije, a oni na engleskom, studentima širom svijeta.

Na kraju moram da izrazim i nezadovoljstvo načinom na koji je Predsjedništvo donijelo odluku o našem razriješenju. Po principu kolektivnog “zločina” presuđeno je bez saslušanja preko dvadeset ambasadora, za malo više od pola sata. No, nije moje, u ovom trenutku, da se bavim tom “odgovornošću” niti da ukazujem na posljedice takvog rada", zaključio je ambasador Dokić.