Vrijedno priznanje
66

Ambasade Francuske i Njemačke u BiH uručile priznanje Ajni Jusić za promociju ljudskih prava

V. K.
Ambasade Njemačke i Francuske u Sarajevu uručile su u ponedjeljak priznanje bh. aktivistici Ajni Jusić priznanje za odlučujuću ulogu koju ima u promociji ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i šire, a naročito kroz ulogu u udruženju "Zaboravljena djeca rata".

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic izjavila je kako je velika čast što je u ime Francuske nagradu za promociju ljudskih prava mogla odati priznanje Ajni Jusić.

"To je teška tema, ali Ajna Jusić se bori da razbije tabu koji je okružuje i da unaprijedi prava žrtava na bh. sceni. Njen angažman je uspio da, prije svega kroz nagrađivanu predstavu i brojne javne nastupe, skrene pažnju na specifične psihičke poteškoće i prenošenje trauma, kao i na svakodnevne diskriminacije izrazito patrijarhalnog društva zbog kojeg trpe ova 'nevidljiva djeca' sa nesigurnim statusom. Čast mi je što sam u ime Francuske mogla odati priznanje ovoj izuzetnoj mladoj ženi", rekla je Toudic.

S druge strane, predstavnici Ambasade Njemačke u BiH također su čestitali Ajni Jusić za sve što je uradila do sada, a tiče se zaštite ljudskih prava.

"Gospođa Jusić se neumorno bori da se djeca rođena nakon silovanja smatraju civilnim žrtvama rata. Bori se protiv stigme nametnute majkama i djeci i daje glas ne samo onima koji su pogođeni u Bosni i Hercegovini, već i svoj djeci koja dijele istu sudbinu. Ona ide dalje hrabro i tvrdoglavo odbija da u svom angažmanu pravi razliku između nacionalnosti i religija. Zbog toga zaslužuje priznanje svih nas", navela je ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber.


Promovisanje i zaštita ljudskih prava u svijetu, prioritetni je cilj vanjske politike Njemačke i Francuske. Osnovana 2016. godine, francusko-njemačka nagrada za ljudska prava i vladavinu prava ima za cilj jačanje i unapređenje posvećenosti i saradnje ovih zemalja u navedenoj oblasti. To im omogućava da istaknu i podrže rad branitelja ljudskih prava.

Među prijedlozima koje su poslale ambasade iz cijelog svijeta, odabrano je samo petnaest dobitnika, među kojima je i prijedlog za Bosnu i Hercegovinu.

"Ajna Jusić je od malih nogu pokazala građansku i društvenu posvećenost, a istakla se u mnogim oblastima promovisanja ravnopravnosti žena i muškaraca, borbe protiv svih oblika diskriminacije (npr. inicijativom 'Znak znanja' koja omogućuje gluhim i nagluhim osobama inkluzivnu nastavu), a posebno baveći se, po prvi put, situacijom djece rođene nakon ratnih silovanja u Bosni i Hercegovini. Iako je 31. oktobra obilježena 21. godišnjica Rezolucije 1325, žene i djevojke su i dalje žrtve rodno zasnovanog nasilja tokom i nakon oružanih sukoba. One su silovane, mučene, otimane, ponižavane, a mnoge od njih su marginalizovane nakon sukoba jer su bile seksualno zlostavljane ili su zatrudnjele", saopćeno je iz Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.