BiH
184

Ambasada Srbije u Sarajevu odbila primiti pismo podrške organizaciji "Žene u crnom"

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas je ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu u organizaciji Udruženja za društveno istraživanje i komunikacije (UDIK) održan mirni protest podrške organizaciji "Žene u crnom" iz Beograda.

Aktivisti Udruženja za društveno istraživanje i komunikacije (UDIK) danas su ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu održali mirni protest podrške beogradskoj nevladinoj organizaciji "Žene u crnom".

"Žene u crnom" je ženski anti-ratni pokret koji okuplja oko 10.000 aktivista i aktivistkinja u svijetu, a prva grupa je formirana od strane izraelskih žena u Jeruzalemu 1988. godine, tokom izbijanja Prve Intifade.

"Žene u crnom" imaju svoju inačicu i u Srbiji: beogradska ženska mirovna nevladina grupa feminističko-antimilitarističke orijentacije osnovana je 9. oktobra 1991, a zalaže se za ljudska prava. Glavni su joj ciljevi nenasilni otpor militarizmu, ratu, seksizmu, nacionalizmu i drugim vidovima nasilja i diskriminacije nad ženama i svim drugačijima i različitima u etničkom, vjerskom, kulturnom, seksualnom i ideološkom pogledu. U zadnjih 20-ak godina, "Žene u crnom" su organizirale preko hiljade mirovnih akcija na ulici, u obliku prosvjeda, kampanja ili performansa.

"Vojislav Šešelj, tadašnji predsjednik Srpske radikalne stranke je 1998. godine u Skupštini Srbije rekao da će se u slučaju da jedan NATO avion napadne Srbiju, oni lako dočepati 'Žena u crnom' i da će na svaki NATO avion jedna 'Žena u crnom' pasti. Danas smo u 2014. godini, a na čelu Srbije su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Tomislav Nikolić je 1994. godine imenovan četničkim vojvodom, a premijer Vučić je 1995. godine šetao oko Sarajeva", kazao je u razgovoru za Klix.ba Edvin Kanka Ćudić, koordinator Udruženja za društveno istraživanje i komunikacije, te dodao kako se postavlja pitanje zašto se baš u ovoj godini vrši najveća represija na "Žene u crnom", te da jak sistem protjerivanja žena u crnom iz Beograda traje do marta ove godine.

On je spomenuo proteste zavjetnika pred kancelarijama "Žena u crnom", dodavši kako članice ove organizacije nikad nisu protestovale pred kancelarijama, već isključivo na trgovima.

Spomenuo je i napad na ovu organizaciju u julu mjesecu, a kao najgori primjer situacije naveo je današnji, kako ga je nazvao "incident" u kojem je ambasada Republike Srbije, diplomatsko konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine, odbilo da primi pismo Udruženja za društveno istraživanje i komunikacije predsjedniku Nikoliću.

"Oni su odbili da prihvate činjenicu šta se događa nad jednom organizacijom u Srbiji. Ako diplomatsko-konzularno predstavništvo odbije da prihvati pismo građana BiH o jednom pitanju, to pokazuje politiku poricanja, politiku zaborava, to da oni još uvijek ne žele da se distanciraju od zločinačke prošlosti i onog u šta ih je uvukao režim Slobodana Miloševića", poručio je Ćudić.

Dodao je kako je ovo primjer nastavljanja "fašizacije zajednice i legalizacije fašizma u Srbiji, i to preko neonacističkih organizacija."

"Ako jedan funkcioner MUP-a Srbije kao što je Radimir Počuča pozove na javni linč 'Žena u crnom' i ako on nema odgovornosti prema tome, to onda pokazuje da smo daleko zagazili u kulturu nasilja", poručio je Ćudić. Dodao je kako je Počuči sutra zakazano suđenje.

Počuča je 27. marta na ličnom Facebook profilu u pozvao na linč aktivistkinje nevladine organizacije "Žene u crnom" koje su na Trgu Republike u Beogradu obilježavale 15 godina od zločina nad albanskim civilima na Kosovu.

"Ja se pitam da li će 'Žene u crnom' kao organizacija preživjeti ovu godinu u Beogradu. Mi iz BiH imamo odgovornost prema njima jer su kao organizacija od 1992. do 1996. svake srijede protestovale za Bosnu i Hercegovinu, te od 1996. konstantno iskazuju solidarnost prema BiH", poručio je Ćudić.