Podrška LGBT zajednici
1.6k

Ambasada SAD-a u Sarajevu uoči povorke ponosa okačila zastavu u duginim bojama

Dž. L.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na zgradi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini danas je osvanula velika LGBT zastava uoči prve bosanskohercegovačke povorke ponosa koja će se održati 8. septembra u Sarajevu.

Američki ambasador Eric Nelson već ranije je najavio kako će prisustvovati povorci ponosa zajedno sa svojim partnerom kako bi na taj način dao podršku svim pripadnicima LGBTIQ zajednice i njihovim porodicama.

Kako je istakao, cilj povorke ponosa su jednaka ljudska prava za sve.

"Moj partner i ja cijenimo dobrodošlicu i poštovanje koju su nam ukazali ovdje. Ovo je šansa za BiH koja želi biti otvorena, multikulturalna zemlja, da prihvati svoje raznolikosti i pokaže toleranciju i poštovanje za svakog pojedinca", rekao je Nelson.

Ovo nije prvi put da je Američka ambasada okačila LGBT zastavu. To je učinila i 17. maja ove godine na Međunarodni dan protiv homofobije, transfobije i bifobije kazavši kako svaki građanin BiH, bez obzira na seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili seksualne osobine, ima sva prava i slobode propisane Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i Europskom konvencijom o ljudskim pravima, uključujući pravo na zaštitu od diskriminacije i nasilja, te pravo na mirno okupljanje.