Migranti bez smještaja
342

Ambasada SAD-a u BiH traži od bh. vlasti da privremeno otvore Biru u Bihaću

A. B.
Iz Ambasade SAD-a u BiH su zabrinuti zbog trenutne situacije s migrantskom krizom (Foto: Klix.ba)
Iz Ambasade SAD-a u BiH su zabrinuti zbog trenutne situacije s migrantskom krizom (Foto: Klix.ba)
Iz Ambasade SAD-a u BiH su se oglasili po pitanju migrantske krize u zemlji, pogotovo u kontekstu današnjih dešavanja u Unsko-sanskom kantonu gdje je kamp Lipa u potpunosti uništen.
"Duboko smo zabrinuti zbog rastuće humanitarne krize u Unsko-sanskom kantonu gdje se hiljade migranata i azilanata nalaze bez smještaja. Pozivamo kantonalne i općinske vlasti da privremeno otvore prihvatni centar Bira jer je kamp Lipa neuslovan za zimu", napisali su na Twitteru iz Ambasade SAD-a u BiH. Uz tu objavu su "zakačili" zvaničnu izjavu delegacije EU koji su također naveli da postoje svi preduslovi za smještaj migranata u Biru te da vlasti BiH nisu uspjele realizirati preseljenje u ovaj prihvatni centar koji je prethodno ispražnjena i ostaje neiskorišten uprkos kontinuiranom finansiranju od Evropske unije.

I oni su pozvali vlasti da prevaziđu politička pitanja i ponovo otvore centar Bira u Bihaću kao privremeno rješenje te da osiguraju dovoljno kapaciteta za smještaj izbjeglica i migranata u zimskom periodu.

Podsjećamo, danas je u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća oko 11:00 sati došlo do velikog požara u jednom smještajnom objektu, a vatra se zatim počela lančano širiti.

Prema informacijama s terena požar je izazvan ljudskim faktorom, odnosno vatru su zapalili migranti iz revolta što odlaze iz kampa. Nakon toga su evakuisani s tog područja i večeras će noć provesti pod vedrim nebom jer je kamp Lipa u potpunosti uništen.

Dodatnu situaciju komplikuju i vremenske prilike, hladno je i najavljuju se padavine, a tu je i koronavirus koji dodatno povećava opasnost po zdravlje svih tih ljudi zbog čega je neophodno da im se osigura smještaj.