BiH
2

Ambasada SAD-a: Tvrdnje SNSD-a su apsurdne

Klix.ba
Nedavne tvrdnje Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o tome da su određene nevladine organizacije, mediji i pojedinci angažirani od strane stranih zemalja, uključujući i Američku ambasadu i USAID, da obavljaju dužnosti “stranih agenata” s ciljem urušavanja ustavnog poretka Republike Srpske su apsurdne i predstavljaju uvredu građanima ove zemlje, stoji u saopćenju Ambasade SAD-a u Sarajevu.

U saopćenju za javnost povodom komentara političkih stranaka o nevladinim organizacijama i medijima u BiH, Ambasada SAD-a ističe da ove tvrdnje služe samo kako bi odvratile pažnju od neadekvatnosti u ekonomiji, pravosuđu, političkom predstavljanju, borbi protiv korupcije i slično.

"Kada političke stranke i njihovi lideri počnu sopstvene građane i ambasade zemalja koje su bile i ostale pouzdan prijatelj i partner Bosni i Hercegovini “gledati” kao neprijatelja, onda je jasno da se njihova trka za izbornim opstankom pretvorila u paranoju.

Sjedinjene Američke Države su ponosne na podršku i pomoć koje su pružile Bosni i Hercegovini u posljednje dvije decenije kako bi se zemlja ponovo izgradila, razvile demokratske institucije, očistile mine, ojačala vladavina zakona, donijela pravda žrtvama rata i pomoglo u otvaranju radnih mjesta. Naš rad nije tajan i direktno je vezan za cilj kojem su politički lideri i vladini zvaničnici u BiH deklarativno posvećeni: puna integracija BiH u euro-atlantske institucije.

Kako bi to postigla, BiH treba energičan, angažiran sektor civilnog društva i vladine institucije koje su odgovorne svojim građanima. Mi ćemo nastaviti pomagati građanima i građanskim organizacijama koje žele da poboljšaju živote ljudi i ovu zemlju, i dalje smo opredijeljeni da pomognemo građanima BiH u njihovim nastojanjima da osiguraju snažniju, demokratičniju i prosperitetniju budućnost", kažu iz Američke ambasade u Sarajevu.