BiH
0

Ambasada SAD-a podržava Lajčakove odluke

FENA
Mjere viskog predstavnika imaju za cilj postizanje efikasnijeg odlučivanja u izvršnim i zakonodavnim tijelima na državnom nivou. One predstavljaju korak naprijed u stvaranju funkcionalnih institucija, koje su nephodne da bi BiH zauzela svoje mjesto među zapadnim demokracijama.

Ovo je danas odgovoreno Agenciji FENA iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a na molbu da prokomentiraju posljednje odluke visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

"Mjere visokog predstavnika ne mijenjaju zaštitne mehanizme koji stoje na raspolaganju konstitutivnim narodima ove zemlje. One nalažu članovima izvršne i zakonodavne vlasti da dolaze na posao, učestvuju u raspravama, glasaju pri donošenju odluka u Vijeću ministara ili parlamentu BiH", smatraju u američkoj ambasadi.

Ovo se očekuje od izabranih prestavnika u bilo kojem demokratskom društvu, uključujući i naše.

"Ove mjere nisu usmjerene protiv bilo kojeg od konstitutivnih naroda ili entiteta. Mjere ne oduzimaju pravo konstitutivnih naroda da zaštite svoje nacionalne interese, ne mijenjaju entitetsko glasanje ili Ustav", navodi se u odgovoru.

Također se naglašava da su u potpunosti u skladu s Dejtonskim sporazumom.

"Tvrdnje političkih lidera i drugih o tome šta mjere znače navode na krivo tumačenje. Visoki predstavnik ima ovlasti da rješava situaciju u BiH i u tome ima punu podršku SAD-a. Od svih strana očekujemo da u potpunosti ispoštuju odluke visokog predstavnika. Nepoštivanje odluka će rezultirati posljedicama", kažu iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.