Podrška inicijativi
462

Ambasada SAD-a o promjeni naziva ulica u BiH: Općine to trebaju uraditi bez odlaganja

A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasada SAD-a u BiH pozdravila je usvajanje inicijative zastupnika Naše stranke Damira Arnauta u Zastupničkom domu PSBiH kojom se od općina i gradova u BiH traži da promijene nacističke i fašističke nazive ulica, škola i drugih javnih površina.
"Pozdravljamo usvajanje inicijative da se u BiH konačno promijene nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima kao važan korak pomirenju i uzajamnom poštovanju. Općinske vlasti trebale bi to uraditi bez odlaganja kako bi unaprijedile put BiH preka EU", poručili su iz Ambasade SAD-a u našoj zemlji.
Podsjećamo, Arnaut je Inicijativu uputio krajem novembra prošle godine, a usvojena je 11. januara.

U inicijativi se navodi da je na sramotu cijele Bosne i Hercegovine, svih njenih građana, te pogotovo lokalnih zajednica u kojim se takvi nazivi nalaze, da su ulice i druge javne površine nazvane po ljudima poput Mile Budaka, Draže Mihailovića, Osmana Rastodera, Rade Radića, Sulejmana Pačariza, Jure Francetića, Mustafe Busuladžića, Lorković-Vokića, Uroša Drenovića, Ive Zelenike Tovarnika, Dragiše Vasića, Avdage Hasića, Stevana Moljevića, Huseina Đoze, Đure Spuževića, Muhameda Panđe, Rafaela Bobana, Pavla Đurišića te mnogih drugih kolaboracionista.

Usvajanje inicijative izazvalo je burne reakcije, posebno iz SDA, iako su zastupnici ove stranke glasali za inicijativu. Iz ove stranke su kazali da su principi inicijative o nazivima ulica i škola dobri, ali da su sporna imena. Usvajanje inicijative iz istih razloga kritikovala je i Islamska zajednica u BiH.