Ustav je jasan
121

Ambasada SAD-a o pravnom kontinuitetu Republike BiH: BiH prethodi i nadređena je svojim entitetima

S. M.
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem u kojem ističe da je Ustav BIH sasvim jasan, Bosna i Hercegovina prethodni i nadređena je svojim unutrašnjim strukturama, uključujući oba entiteta.

Iz ambasade SAD-a smatraju da postoji mnogo dezinformacija koje dolaze iz određenih izvora u vezi s pravnim kontinuitetom Republike Bosne i Hercegovine i današnje Bosne i Hercegovine.

Da bi stvari bile jasnije, ambasada je u saopćenju citirala prvi član Ustava Bosne i Hercegovine.

"Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada 'Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama", stoji u članu I Ustava BiH, u dijelu koji je citirala američka ambasada.

Običnim riječnikom rečeno ovo znači da država BiH prethodi i nadređena je svojim podređenim unutrašnjim strukturama, uključujući njena dva entiteta.

"Riječi u članu I znače ono što kažu. Nijedna količina pravne zbrke, spinovanja ili dezinformacija ne može promijeniti ovu činjenicu", zaključuju iz američke ambasade.