BiH
0

Ambasada SAD-a ne zna da li je Cvijanović pozvana na neki od mnogobrojnih događaja u Washingtonu

Piše: Er. M.
Ambasada SAD-a u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ambasada SAD-a u BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH kazali su za Klix.ba kako je na današnju inauguraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvan ambasador BiH u SAD-u Haris Hrle.

"Haris Hrle, ambasador Bosne i Hercegovine u SAD, pozvan je na današnju ceremoniju inauguracije kao zvanični predstavnik BiH i koliko je nama poznato, on planira prisustvovati navedenom događaju", rekli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH.

Na pitanje da li će premijerka RS-a Željka Cvijanović prisustvovati inauguraciji Trumpa odgovorili su: "Nije praksa da dobijamo informacije o spiskovima zvanica na mnogobrojne, javne i privatne, događaje koji se dešavaju u vezi sa zvaničnom ceremonijom".

Podsjećamo, tvrdnje Vlade Republike Srpske da predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović službeno boravi u Washingtonu, gdje će prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trumpa te pratećim događajima u okviru inauguralne svečanosti, pokazale su se netačnim.

Iz Ambasade BiH u SAD-u kazali su kako se Cvijanović ne nalazi u službenoj posjeti Washingtonu, niti će prisustvovati službenim aktivnostima vezanim za inauguraciju Trumpa.

Iako su iz Vlade RS-a saopćili da je ova posjeta od ključnog značaja za Republiku Srpsku, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da niko od političara visokog ranga iz Evrope danas nije na inauguraciji te da posjeta Washingtonu na dan inauguracije zapravo ne znači ništa.