Komentar za Klix.ba
16

Ambasada SAD-a: I dalje tražimo informacije o namjeni rezervnog sastava policije RS-a

Piše: S. H.
Zgrada Ambasade SAD-a u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Ambasade SAD-a u Sarajevu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iz Američke ambasade u BiH za Klix.ba su potvrdili da još uvijek čekaju informaciju o namjeni rezervnog sastava policije Republike Srpske, čija je aktivnost već pokrenuta usvajanjem Nacrta izmjena Zakona o policiji tog entiteta.

Nakon pokretanja inicijative za izmjene spomenutog zakona koje će omogućiti formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske, iz Ambasade SAD-a u BiH su kazali da traže dodatne informacije o namjeni rezervnog sastava.

Pitali smo zvaničnike Ambasade da li su konačno dobili dodatne informacije.

"Upoznati smo o činjenici da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila, u prvom čitanju, Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, što bi se moglo iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. I dalje tražimo informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske", istakli su za Klix.ba iz Ambasade SAD-a.

Dodaju da će nastaviti poticati zvaničnike da ove nacrte zakona šalju na široku međuresornu, međunarodnu te javnu raspravu, kako bi pomogli Republici Srpskoj da zadovolji međunarodne i standarde EU.

"Sjedinjene Američke Države podržavaju razvoj profesionalnih policijskih agencija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini koje poštuju svoje specifične nadležnosti, djelotvorno koordiniraju aktivnosti s drugim sigurnosnim agencijama te djeluju ispravno u skladu sa zakonom, bez političkog utjecaja", poručuju iz Ambasade SAD-a.

Međunarodna zajednica do sada nije pokrenula nijedan konkretan potez kada je riječ o potezima vlasti u RS-u, a u međuvremenu je i u FBiH pokrenuta inicijativa da se započnu aktivnosti za, prvo popunjavanje aktivnog sastava policije, a potom i formiranje rezervnog sastava policije po kantonima.