|

Ambasada SAD-a: Entiteti ovise o postojanju BiH, ni Ustav ni Dejton ne nude pravo na otcjepljenje

Ambasada SAD-a: Entiteti ovise o postojanju BiH, ni Ustav ni Dejton ne nude pravo na otcjepljenje
139
S. H.
18.9.2019. u 18:24
181
komentara
139

dijeljenja
Ambasada SAD-a: Entiteti ovise o postojanju BiH, ni Ustav ni Dejton ne nude pravo na otcjepljenje Foto: F. K./Klix.ba
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji oglasila se povodom trenutno najaktuelnije političke krize u BiH, a to je prepucavanje na relaciji SNSD - SDA, nakon usvajanja nove programske deklaracije SDA.
Iz ambasade SAD-a poručuju da su zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji SDA, za koje kažu da ne pomažu i ne utječu na rješavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstičuu političke tenzije.

Podsjetimo, radi se o stavu SDA d aje dugoročni politički cilj te stranke izmjena Ustava i stvaranje Republike BiH. Ipak, to je opisano kao cilj z akoji mor apostojati konsenzus.


"Takva retorika usporava napredak BiH ka euroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mjesta i ubrzava egzodus građana", navode iz ambasade.

Naglašavaju da je položaj i stav SAD jasan i nepromijenjen.

" U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promjena unutarnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za što je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode", istaknuto je u reakciji.

Na kraju iz ambasade SAD-a poručuju da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

"Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcjepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi o postojanju BiH", naglašeno je u jasnoj poruci ambasade SAD-a.
Prijavi grešku


Komentari (181)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...