O odluci iz Banje Luke
5

Ambasada SAD-a: Čvrsto smo privrženi BiH, bolje da se političari bave ekonomskim reformama

R. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini osudila je jučerašnje odluke NSRS o odbacivanju zahtjeva viskog predstavnika Valentina Inzka kao i najave pregovora sa drugim subjektima o budućnosti BiH.

Iz Ambasade SDA-a u BiH kažu kako retrogradne rasprave nastale sredinom 1990-ih BiH neće donijeti obećavajuću budućnost ni za jednom građaninu BiH.

"Ono što bi bila pozitivna promjena za konstitutivne narode u BiH i sve građane je usredotočenost na osnovne ekonomske reforme, promjene kako bi izbori postali manje diskriminirajući te transparentniji i konkretniji koraci za poboljšanje integriteta pravosuđa kao i borba protiv endemske korupcije koja koči ovu zemlju. Akcije ili prijetnje raspadom BiH protudejtonske su i imaju potencijalne posljedice", kažu oni.

Dodaju i kako je svaki napor čiji je cilj ili prijetnja raspad BiH neprihvatljiv i nespojiv s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH te da niti jedan od njih niti jednom entitetu ne nudi pravo na otcjepljenje.

"Sjedinjene Države ostaju čvrsto privržene Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi s neupitnim teritorijalnim integritetom i budućnošću koja je najbolje garantovana kao dio euro-atlantske zajednice", kazali su iz Ambasade SAD-a u našoj zemlji.