Oštra reakcija
70

Ambasada Rusije u BiH: Nema dokaza za optužbe protiv "Noćnih vukova"

Klix.ba
Aleksandar Zaldastanov Hirurg Foto: RSE
Aleksandar Zaldastanov Hirurg Foto: RSE
Ambasada Rusije u BiH komentarisala je slučaj Noćnih vukova čijim je pojedinim članovima zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. Iz ruske Ambasade naglašavaju da je riječ o neodgovornim pokušajima da se vještački stvori napetost u BiH.

Ističu da je cilj motociklističke trke "Ruski Balkan" popularizacija zaboravljenih ili slabo poznatih mjesta koja su povezana sa ruskom historijom i rusko-srpskim kulturnim vezama.

"Nažalost, u ovu neosnovanu kampanju uključeni su i organi BiH čiji je glavni zadatak jačanje bezbjednosti, a ne njeno potkopavanje. Ističemo da nije podnesen nikakav vjerodostojan dokaza za neosnovane optužbe na račun društvenih organizacija koje su registrovane u Rusiji", ističe se u saopštenju Ambasade Rusije u BiH.

Iz ruske Ambasade upozoravaju da "neodgovorna djelatnost predstavlja prijetnju bezbjednosti, miru i stabilnosti, a ne apsolutno transparentan i otvoren kulturno-patriotski izlet".

"Osim državljana Ruske Federacije, u ovom događaju učestvuju i državljani drugih balkanskih zemalja - BiH, Srbije, Bugarske, Mekedonije i Crne Gore. Noćni vukovi, kao društvena patriotska organizacija, apsolutno su legitimni i predstavljeni u mnogim zemljama Evrope, a ne samo u Rusiji", navodi se u saopštenju.

U Ambasadi Ruske Federacije ističu da je sa stanovišta međunarodnog prava neznatno i ne može služiti kao dokaz to što su članovima "Noćnih vukova" pojedine zemlje uvele jednostrane sankcije, polazeći od svojih vještačkih razloga.

"Samo bolesna i zlonamjerna mašta može povezati karakter putovanja i sastav učesnika sa prijetnjama bezbjednosti. Tu je vidljiva želja nekih medija, koji su osnivani i posluju uz pomoć grantova iz dobro poznatih izvora, da potkopaju društvenu stabilnost u BiH, isfabrikovanim informacijama", ističe se u saopštenju.

Podsjećamo, ulazak u BiH zabranjen je državljaninu Rusije Aleksandru Zaldostanovu i državljaninu Srbije Saši Saviću. Zaldostanov je vođa ruske bajkerske grupe "Noćni vukovi", a Savić vođa "Noćnih vukova" Srbije.